Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Το WWF καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα δάση του ΥΠΕΚΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Εν μέσω παροξυσμού για το μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, φαίνεται πως έρχεται να περάσει ‘από την πίσω πόρτα’ νομοσχέδιο αναφορικά με ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και δασικές εκτάσεις.

Η καταγγελία έρχεται από το WWF.gr, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νομοσχέδιο με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρημοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, χωρίς πρώτα να ακολουθηθεί η διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το wwf, το εν λόγω νομοσχέδιο προσφέρει εμμέσως κίνητρο σε οργανωμένους εμπρηστές αφού επιτρέπει την χρήση καμένων εκτάσεων για «γήπεδα γκολφ, τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες» με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ανακάμψει η βλάστηση έως και 5 χρόνια μετά την πυρκαγιά. Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο διευκολύνει τους αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων αφού επιτρέπει την αναθεώρηση των δασικών χαρτών. Οι καταγγελίες του wwf προχωρούν ακόμη περισσότερο στο να πουν ότι το νομοσχέδιο «επιβραβεύει» εκείνους που έκαψαν δάση για να τα μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέχρι το 2007. Η οργάνωση για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας απευθύνει κάλεσμα σε πολίτες για συλλογή υπογραφών αλλά και τους ζητά να καλέσουν σε γραφεία βουλευτών και να τους θέσει το πρόβλημα, να τους ρωτήσει αν γνωρίζουν τι περιλαμβάνει και αν σκοπεύουν να το ψηφίσουν

Αυτό είναι το κείμενο του wwf που προτείνει να απευθύνουν οι πολίτες προς τους βουλευτές:

 

Αξιότιμε κ. / Αξιότιμη κα Βουλευτή,

Σας καλώ να καταψηφίσετε το νέο σχέδιο νόμου για τα δάση, που αιφνίδια κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη, γιατί η ζημιά που θα προκαλέσει στα δάση μας θα είναι ανεπανόρθωτη.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αυτό:

Αίρει την υποχρέωση αναδάσωσης καμένου, ή από άλλη αιτία κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως». Δίνεται, έτσι, κίνητρο για επανειλημμένες καταστροφικές επεμβάσεις – όπως καταπάτηση, υλοτόμηση, εμπρησμούς, εκχέρσωση, οικοδόμηση – οι οποίες θα καταστήσουν την αναδάσωση πέρα από κάθε αμφισβήτηση ανέφικτη.

Νομιμοποιεί, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, παράνομες και σχετικά πρόσφατες (μέχρι το 2007) εκχερσώσεις για γεωργική χρήση φυσικών οικοσυστημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και ορισμένες δασικές εκτάσεις.

Καταργεί στην ουσία τους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον ως μέσα για την οριστική αποτύπωση και τη συνεχή προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, καθώς επιτρέπει τη συνεχή αναμόρφωση τους «με τη διαγραφή» (και μόνο) «εκτάσεων που θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία».

Διευρύνει, για πολλοστή φορά, τις επεμβάσεις στην δασική γη, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, αυθαίρετες εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα σε δασικές εκτάσεις, σωφρονιστικά ιδρύματα σε δάση, και λατομεία σε αναδασωτέες περιοχές.

Η βιασύνη με την οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο αυτό, χωρίς διαβούλευση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν είναι ούτε προς όφελος της δημοκρατικότητας, ούτε των δασών μας. Σας καλώ να αναστρέψετε την πρακτική αυτή, και να αναλάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που θα προάγουν την περιβαλλοντική προστασία τους και το δημόσιο συμφέρον.

Θα εκτιμήσω ιδιαίτερα την απάντησή σας.

Με εκτίμηση

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων