Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Το χαμένο ντοκουμέντο του γκέτο της Βαρσοβίας

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και στις 15.30’ θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Δαναό» μία και μοναδική προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ του Yael Hersonski «A Film Unfinished».

Πρόκειται για ένα άγνωστο ντοκουμέντο που βρέθηκε το 1998 και το οποίο είχαν τραβήξει οι Ναζί στο γκέτο της Βαρσοβίας και το οποίο ήρθε να συμπληρώσει ένα άλλο ανεπεξέργαστο φιλμ που είχε βρεθεί σε ένα γερμανικό αρχείο στην Ανατολική Γερμανία. Είχε γυριστεί τον Μάιο 1942 και η ετικέτα έγραφε “To Γκέτο” και στο οποίο κατέγραψαν τη ζωή στο γκέτο της Βαρσοβίας, τόπο εγκλεισμού περίπου 300.000-400.000 ανθρώπων. Χιλιάδες Εβραίοι πέθαναν από τις ασθένειες και την ασιτία στο γκέτο, ήδη πριν αρχίσουν οι μαζικές μεταφορές προς το στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα. Ο σκηνοθέτης δείχνει πώς αυτό που θεωρούμε απόλυτη αλήθεια δεν είναι πάντα εκείνο που φαίνεται.

Η ταινία προβλήθηκε στο κατάμεστο CineDoc του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, με ελληνικούς υπότιτλους. Η προβολή του συγκλονιστικού αυτού ντοκουμέντου συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ, το Ινστιτούτο Goethe και την Anemon Productions και την Cool Culture. Μετά την προβολή μίλησε ο παραγωγός της ταινίας Itay Kan-Τor και η κα. Οντέτ Βαρών-Βασάρ (ιστορικός, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων