Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Το χρέος της Κίνας: Πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα

Πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα είναι το χρέος της Κίνας. Σύμφωνα με την Σαρλίν Τσου, μιας από τις σημαντικότερες αναλύτριες που μίλησε στους Financial Times, «όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα με το ογκώδες χρέος στην Κίνα, αλλά πολλές φορές διαπιστώνω πως ξεχνούν το μέγεθός του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαρλίν Τσου έγινε γνωστή το 2011, όντας στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, όπου παρέμεινε έως το 2014. Τότε ήταν από τους πρώτους ανθρώπους στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους που είχαν ανοικτά επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από τη διόγκωση του κινεζικού χρέους.

Σήμερα πλέον την άποψή της συμμερίζονται πολλοί αξιωματούχοι, αλλά και διεθνείς οργανισμοί και ινστιτούτα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς θα έχουν σωρευθεί 7,6 τρισ. δολάρια σε «κόκκινα» δάνεια στην Κίνα. Συνήθως, αυτά τα επισφαλή δάνεια φέρουν επιτόκιο το οποίο δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί, οπότε οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και διατρέχουν τον κίνδυνο να χρεοκοπήσουν. Τα 7,6 τρισ. δολάρια είναι πενταπλάσια από την αξία των δανείων που καταχωρίζουν ως μη εξυπηρετούμενα οι τράπεζες.

Κατά τον Γκαμπριέλ Γουιλντάου, έναν από τους πιο έγκριτους αναλυτές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας, αυτή τη στιγμή τα επισφαλή δάνεια στη χώρα ξεπερνούν κατά 6,8 τρισ. δολάρια τα επίσημα στοιχεία.

Στις αρχές της εβδομάδας, εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της Κίνας, προειδοποίησε εντόνως το Πεκίνο ότι είναι τόση η μόχλευση στην Κίνα, ώστε υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Επικαλούμενη την εμπειρία άλλων χωρών, οι οποίες χρηματοδότησαν με πολύ επιθετικό δανεισμό την ανάπτυξη της οικονομίας τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η πορεία της Κίνας είναι «επικίνδυνη». Η Σαρλίν Τσου, τέλος, παρατηρεί πόσο αλληλένδετη είναι η μόχλευση με την οικονομία, εφόσον τα «κόκκινα» δάνεια διογκώνονται όταν η οικονομία επιβραδύνεται.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων