Παρά τις αρχικές αλλά και τις κατά καιρούς διαψεύσεις στο Υπερταμείο του τρίτου Μνημονίου περνάνε οι συμμετοχές του ελληνικού δημοσίου σε 14 ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να καθίσταται ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, με 40.000 υπαλλήλους.
Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν τη μεταβίβαση, απευθείας στο Υπέρταμείο και όχι στην ΕΔΗΣ, όπως είχε ανακοινωθεί, οργανισμών όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.
Με τον τρόπο αυτό κλείνει ακόμη ένα κεφάλαιο των… πρώιμων μνημονιακών χρόνων όταν οι συγκεκριμένοι οργανισμοί αποτελούσαν φετίχ για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά, με βάση το νομοσχέδιο αρχικός σκοπός του Υπερταμείου η εξυγίανση των συγκεκριμένων οργανισμών με στόχο την κερδοφορία. Αν όμως, αυτό κριθεί αδύνατο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της πώλησής τους σε ιδιώτες.
Οι διοικήσεις τους θα αξιολογηθούν και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σύμφωνα με τον κώδικα ορθής πρακτικής του ΟΟΣΑ.
Αναλυτικά, στο Υπερταμείο περνούν τα εξής μετοχικά μερίδια του ελληνικού Δημοσίου:
- ΔΕΗ, 18.000 εργαζόμενοι, στο Υπερταμείο περνάει το 34% της ΔΕΗ (το 17% παραμένει στο το ΤΑΙΠΕΔ και οδεύει προς πώληση).
- Το 50,3% της ΕΥΔΑΠ
- Το 51% της ΕΥΑΘ
- Τα ΕΛΤΑ
- Οι αστικές συγκοινωνίες: ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ
- Το 25% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
- Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας
- Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης
- Η ΔΕΘ-HELEXPO
- Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (μειοψηφικό ποσοστό)
- Οι Ελληνικές Αλυκές
- Η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ
- Η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου
- Το ΟΑΚΑ
Εξαιρέθηκαν τελικά η Αττικό Μετρό και οι Κτιριακές Υποδομές. Για την ΕΑΒ θα προηγηθεί αξιολόγηση ώστε να διαπιστωθεί το αν πλήττεται η αμυντική ικανότητα της χώρας.
Στο Υπερταμείο ελέγχεται μέσω του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου. Με βάση τον ισχύοντα νόμο οι Θεσμοί έχουν δύο μέλη στο εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου έναντι τριών Ελλήνων.