Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Τόμσεν εναντίον Ντάισενμπλουμ για το χρέος

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με δήλωση η οποία μπορεί να θεωρηθεί σπόντα προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, μιλώντας από τη Λίμα του Περού, τόνισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ξεκαθάρισε ότι το «ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας».

Έκανε λόγο για εξαιρετικά μη βιώσιμο (highly unsustainable) χρέος ο κ. Τόμσεν και προέτρεψε τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία γενναία ελάφρυνσή του, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν, προκειμένου η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Άλλωστε, χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την ελάφρυνση αυτή.

Πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη λέξη. Ελάφρυνση. Ίσως ούτε απομείωση, που έλεγε ο Τσίπρας αλλά και ούτε απλώς χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του που με το ζόρι δέχεται Γερμανία και Βόρειες χώρες.

Την Παρασκευή, ο Ντάισενμπλουμ είχε σημειώσει ότι υπάρχει «ευρεία συναίνεση» πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος εξυπηρέτησής του, σε επίπεδα μέχρι το 15% του ΑΕΠ. Όντως αυτό είναι που προς το παρόν δέχεται και η Κομισιόν. Όμως το ΔΝΤ χαλάει την Ευρωπαική σούπα.

«Το ποιος θα είναι ο ακριβής στόχος θα πρέπει να το συζητήσουμε, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία για εμάς ότι εάν η Ευρώπη επιλέξει να παράσχει ελάφρυνση χρέους με επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και των περιόδων αποπληρωμής, τότε μιλάμε για μία ιδιαίτερη σημαντική περίοδο χάριτος και μία ιδιαίτερα σημαντική περίοδο αποπληρωμής», τόνισε ο Πολ Τόμσεν από την πλευρά του.

Ο κ. Τόμσεν εκτίμησε ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά με τη νέα συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, είναι αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλωσορίζουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα».

Η Ευρώπη έχει ζοριστεί πολύ δεδομένων των συνδυασμών βέτο που ασκούνται από διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι Γερμανοί θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θέλει οπωσδήποτε ελάφρυνση χρέους. Η Κομισιόν αντί να παρέχει ουσιαστική επιστημονική στήριξη, κρατά πολιτικές ισορροπίες και ο Ντάισενμπλουμ, πιστεύει ότι με το 15% όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Αυτή τη φορά φαίνεται πως η Ελλάδα θα κερδίσει από τις αντιθέσεις των εταίρων. Το τι θα κοστίσει ωστόσο στους ομολογιούχους μία νέα αναδιάρθρωση είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει.

σχετικα αρθρα

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img