Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Τον Ιανουάριο έρχονται εξελίξεις στη σχέση Ελλάδας – ΔΝΤ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Τον Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή ή όχι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν έχουμε προς το παρόν καμία ένδειξη για το ποια μπορεί να είναι η απόφαση αφού κομβικό ρόλο θα παίξει η απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Πάντως δεδομένου ότι ο Γερμανικός παράγοντας αλλά και άλλες χώρες θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μπορεί αυτό να αποτελέσει κάποιας μορφής πίεση προς τις διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί γεναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε από την Ουάσινγκτον, ότι την επόμενη εβδομάδα θα φθάσει στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, το οποίο θα εξετάσει την εφαρμογή του δεύτερου σετ των προαπαιτούμενων. Ο ίδιος ανέφερε πως η αποστολή του ΔΝΤ για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM έχει προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο και προσέθεσε πως στα πλαίσια αυτής της αποστολής το Ταμείο θα διενεργήσει και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα ο κ. Ράις έκανε σαφές ότι συμφωνεί με την προσέγγιση του, υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος είχε δηλώσει στο Reuters ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί την ιδέα η ελάφρυνση του χρέους να συνοδεύεται μακροπρόθεσμα από συγκεκριμένους όρους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

«Θέλουμε και τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους αυτή είναι η θέση μας. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει μιλήσει επανειλημμένα για δύο πυλώνες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες», δήλωσε ο Ράις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων