Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Ξάνθη καθώς και οι τρεις άνθρωποι, που έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό την Τρίτη (16/06), ήταν από τον Εχίνο.
Συγκεκριμένα, ο θάνατος των δύο ασθενών ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ ο τρίτος έχασε την μάχη με τον φονικό ιό το πρωί της ίδια μέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 67χρονο που νοσηλευόταν από τις 12 Ιουνίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και μία 82χρονη που νοσηλευόταν από τις 11 Ιουνίου στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με υποκείμενο νόσημα.
Υπενθυμίζεται ότι και νωρίς το πρωί της Τρίτης είχε καταλήξει από κοροναϊό ένας 74χρονος, και αυτός από τον Εχίνο.
Μετά τους τρεις νέους θανάτους, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται στους 187.
Συνολικά την Τρίτη (16/06) ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.148, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.
Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, 698 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.786 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σε καραντίνα ο οικισμός Ιάσμου
Έκτακτη σύσκεψη έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης (16/06) στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά τον εντοπισμό άλλων 11 κρουσμάτων Covid – 19, στην περιοχή του Εχίνου αλλά και συνολικά 5 κρουσμάτων στο χωριό Αγίασμα της Ροδόπης.Μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμαρχο Ιάσμου και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Ιάσμου, της ΠΕ Ροδόπης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε 2 άξονες:
Οριζόντια μέτρα
·Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
·Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
·Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες .
2. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσμου του Δήμου Ιάσμου , τα οποία συνίστανται σε:
·Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
·Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
· Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου
·Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
·Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
·Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
· Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
· Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές εντός και εκτός οικισμού .
· Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.
Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την έκδοση της παρούσας και για 7 ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.
Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.
Ήταν ξαφνικός ο κόκκινος συναγερμός στην Ροδόπη;
Μπορεί η έξαρση κρουσμάτων στην Ροδόπη να ήταν ξαφνική, αλλά δεν ήταν εντελώς απρόβλεπτη.
Στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η Θράκη, η Δυτική Μακεδονία και η Αττική είναι ανάμεσα στους νομούς με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις τελευταίες εννέα ημέρες – από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου που ξεκίνησε η ημερήσια γραπτή ενημέρωση- έχουν καταγραφεί 185 κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων το 40% αφορούν την περιοχή της Ξάνθης.Και στον χθεσινό απολογισμό η ίδια περιοχή βρισκόταν στο επίκεντρο, καθώς από τα 15 κρούσματα τα 11 αφορούσαν κατοίκους τους.
Όσον αφορά την Ροδόπη, όπως φαίνεται και στον χάρτη του ΕΟΔΥ, έχει ανέβει από την κλίμακα των 5-9 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ήταν μέχρι πρότινος στην κλίμακα των 10-49 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στον νομό.
Σημειώνεται ότι η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ δεν αποκαλύπτει τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων ανά νομό, παρά μόνο τη χρωματική αναπαράστασή τους στον χάρτη.
Οι παραβάσεις των κανόνων έφεραν την τοπική καραντίνα
Για τις τοπικές καραντίνες και πως αυτές μπορεί να εφαρμοστούν και στα νησιά σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της ιατρικής σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας.
«Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα στην Ξάνθη είναι μία πρόβα. Εκεί η τοπική καραντίνα ήρθε εξαιτίας παράβασης των κανόνων όσον αφορά των συνωστισμό πριν δύο εβδομάδες», ανέφερε ο καθηγητής στον Ant1, ο οποίος τόνισε πως η καραντίνα του Ιασμού Ροδόπης μπορεί να γίνει και σε κάποιο νησί εάν έχει πολλά κρούσματα.