Στις 14 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την απόκτηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της περιοχής νοτίως της Κρήτης, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αμφίθυμη όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Τους δυο πρώτους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, εμφανιζόταν αποφασισμένος να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια αποφάσισε να παρατείνει κατά ένα μήνα την προθεσμία υποβολής προτάσεων, στο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, που ήταν ήδη σε εξέλιξη, καθώς και να συγκροτήσει επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών που είχαν υποβληθεί για τις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Σήμερα, και ενώ η λήξη της προθεσμίας του μεγάλου διαγωνισμού πλησιάζει και τα μηνύματα από την αγορά είναι μάλλον απαισιόδοξα, κυρίως λόγω της αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον της χώρας, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Ενέργειας, εμφανίζεται και πάλι να φλερτάρει την προοπτική αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.
Μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΙΕΝΕ ο Απόστολος Αλεξόπουλος ήταν έντονα επικριτικός στην ενεργειακή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι με το νόμο 4001/2011 για τις έρευνες υδρογονανθράκων δημιουργήθηκαν συνθήκες καταλήστευσης των πιθανών κοιτασμάτων με τη μείωση της φορολογίας των εταιρειών, αύξηση της περιόδου έρευνας στα οκτώ χρόνια, αποκλεισμό του κράτους από τις ερευνητικές κοινοπραξίες και προκήρυξη διαγωνισμών με λογική «fast track»
Ο κ. Αλεξόπουλος που είναι και επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών που έχουν υποβληθεί από τα ΕΛΠΕ και την Energean Oil για τις τρεις χερσαίες περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησο», δήλωσε υπέρμαχος της δημιουργίας ενός δημόσιου φορέα που θα συμμετέχει στις έρευνες και την αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων, κατά τα πρότυπα της παλαιάς ΔΕΠ-ΕΚΥ. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία για τη δημιουργία της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όχημα όχι μόνο για τη συμμετοχή του δημοσίου σε έργα αγωγών φυσικού αερίου (Turkish Stream), αλλά και στις έρευνες υδρογονανθράκων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ του δημόσιου φορέα για τα πετρέλαια. Μετεκλογικά, η κυβέρνηση συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται.