Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άρχισε το ταξίδι του για το Μαρόκο, το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της Ιταλικής εταιρείας ENI, που παρέμενε τις τελευταίες μέρες σε στάση αγκυροβόλησης, 17 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού της Λεμεσού καθώς την περασμένη εβδομάδα επιχείρησε να μεταβεί στο στόχο “Σουπιά”, στο τεμάχιο 3, αλλά παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά.
Την ίδια ώρα, από το Λαύριο στην Ελλάδα και τη Χάιφα του Ισραήλ ετοιμάζονται για να φτάσουν αρχικά στη Λεμεσό και από εκεί κατευθείαν στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ στο τέλος της εβδομάδας τα δύο ερευνητικά σκάφη με τα εξειδικευμένα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από τους στόχους Άνθεια, Δελφίνος και Γλαύκος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι τρεις στόχοι αποτελούν προτεραιότητα μεταξύ και άλλων που υπάρχουν στο ίδιο τεμάχιο και αναμένεται με το πέρας των ερευνών να επιλεγούν οι δύο πρώτοι στους οποίους θα γίνουν οι είτε ταυτόχρονες είτε διαδοχικές γεωτρήσεις στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζεται να αποστείλει τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες για θεώρηση και τυχόν παρατηρήσεις την προκαταρκτική συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για το θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την κυπριακή ΑΟΖ – και αρχικά από το κοίτασμα Αφροδίτη – προς το τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου. Αν υπάρχουν παρατηρήσεις, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις με κοινή συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου και θα υπογραφεί και επίσημα η συμφωνία.
Η συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου είναι άριστη προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρουν πηγές του «Φ», υποδεικνύοντας ότι στο συνέδριο Petroleum Week στο Λονδίνο όπου προέβη στις σχετικές αποκαλύψεις την Παρασκευή ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου, παρών ήταν και ο εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Πάνος Κελάμης.
Στο μεταξύ, κατ’ αρχή συμφωνία, όπως έγραψε ο «Φ», υπάρχει και μεταξύ πωλητών που έχουν τα δικαιώματα του «Αφροδίτη» και αγοραστών, δηλαδή του τερματικού υγροποίησης.
Μιλλιέτ: «Άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο»
Την ίδια ώρα όμως οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν με την έκδοση νέας Navtex αυτή την φορά για να εξυπηρετήσει όπως λέει τους Γερμανούς. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Μιλλιέτ” άδεια από την Τουρκία ζήτησε γερμανικό ερευνητικό σκάφος για να διεξάγει επιστημονικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, η οποία γράφει ότι χθες η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε μια περιοχή 580 χιλιομέτρων προκειμένου να δώσει άδεια στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος.
Όρους ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών θέτουν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με τα ενεργειακά. Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, φρόντισε να επαναφέρει το θέμα της «ενδιάμεσης συμφωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών. Στόχος της τουρκικής πλευράς και προσωπικά του Μουσταφά Ακιντζί είναι να οδηγήσει το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των συνομιλιών.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε και χθες πως εάν επιχειρηθεί οποιαδήποτε διασύνδεση των συνομιλιών στο Κυπριακό με τα ενεργειακά τότε δεν τίθεται θέμα επιστροφής των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών.
Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ κατά τη μετάβασή της στα κατεχόμενα θα μεταφέρει το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Μουσταφά Ακιντζί για την πραγματοποίηση συνάντησης προκειμένου να συζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μια συνάντηση η οποία δεν αποκλείεται να διευθετηθεί αφού την θέλουν και οι δύο πλευρές. Ωστόσο, είναι εμφανές πως Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση τους κατά τρόπο ώστε να βγει προς τα έξω το μήνυμα ότι είναι η άλλη πλευρά που δεν θέλει επανέναρξη των συνομιλιών.
Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται στην Κύπρο και ο βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ζαν Πιερ Λακρουά, με βασική αποστολή του τα ζητήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στόχος της επίσκεψης είναι η επίβλεψη της εφαρμογής της στρατηγικής αναθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες. Εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί η επίσκεψη προκειμένου να μεταφέρει μήνυμα από το ΓΓ ΟΗΕ προς Αναστασιάδη και Ακιντζί.
Θέμα Κύπρου έθεσε ο Μακρόν στον Ερντογάν
Την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου έθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Γαλλία όπως και οι ΗΠΑ επιχειρούν να τοποθετήσουν διπλωματική ομπρέλα για προστασία των εταιρειών τους που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως, ο Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία για να πει στον Μακρόν ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα και ευαισθησίες.
Πηγή: gr.euronews.com