Γράφει ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος (*)
Με τη δραστική εμπλοκή των ΗΠΑ απεφεύχθη ο σπαραγμός μεταξύ των δύο πολυπληθέστερων κοινοτήτων της ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ, τελικώς, ήταν που επέβαλαν τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας υπό τον κ. Ζάεφ κι έδωσαν υποσχέσεις που πιθανώς να εμπεριέχουν σοβαρές υποχωρήσεις και από την πλευρά της Ελλάδας, για να επιτευχθεί αυτός
ο συμβιβασμός από πλευράς Γκρουέφσκι, προκειμένου να μαζέψει τους παρακρατικούς του από τους δρόμους των Σκοπίων.
Εφόσον οι Αμερικανοί έδωσαν στους Σκοπιανούς την υπόσχεση ότι θα ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα, θα πρέπει η Ελληνική διπλωματία να προετοιμάζεται γι αυτήν, καθότι θα είναι ολομέτωπη και πρώτα – πρώτα θα εμπεριέχει υποσχέσεις για μεσολάβηση των ΗΠΑ προς τους Γερμανούς για διευκόλυνση του χρέους αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές. Θα πρόκειται όμως σαφέστατα για μπλόφα, αφού μόνον ένας ηλίθιος θα πίστευε ότι οι Γερμανοί θα προβούν σε μια ρύθμιση του χρέους, με αφορμή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ήδη, με διαρροές στον τύπο η νέα Σκοπιανή κυβέρνηση έχει ορίσει ποιο σενάριο θεωρεί καλό και ποιο κακό στις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική πλευρά. Καλό θεωρεί το σενάριο να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, η οποία υποτίθεται θα αλλάξει μόλις συμφωνήσει με την Ελλάδα. Η αποδοχή μιας τέτοιας λύσης, εκτός από βλακώδης, θα είναι ταυτόχρονα εγκληματικά λανθασμένη κίνηση από οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου δεν μπορεί καν να συζητηθεί πλέον, αφού σε πολύ δυσκολότερη συγκυρία για την Ελλάδα το 2008 είχε απορριφθεί στο Βουκουρέστι από τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Ως κακό σενάριο, πάλι με διαρροές οι Σκοπιανοί προωθούν, λίγες μέρες πριν την πρώτη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, την προσπάθεια τους να περιορίσουν την ατζέντα, σε ένα όνομα τύπου «Άνω Μακεδονία» ή κάτι συναφές.
Συμφωνώ πλήρως με την άποψη του διεθνούς πολιτικού αναλυτή και δημοσιογράφου Μ. Ιγνατίου ότι εάν χαθεί η υπόθεση της ονομασίας, αυτό θα είναι η αρχή για τη «διευθέτηση» των υπολοίπων εθνικών θεμάτων. Ενός κακού μύρια έπονται. Και αυτό θα είναι το πρώτο και το πιο μοιραίο.
«Σήμερα, εν έτι 2017, η Ελλάδα απέναντι της έχει μία έντονα διχασμένη χώρα, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Σλάβων να απορρίπτει τη σημερινή συνταγματική ονομασία. Ένα άλλο δε, τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού είναι Αλβανικής καταγωγής που καμία σχέση δεν έχει με την ιδεολογία του Ψευδομακεδονισμού. Συνολικά άνω του 65% της χώρας αποτελείται από ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν και δεν θέλουν να έχουν με τον Ψευδομακεδονισμό του ακραίου κόμματος VMRO, του τ. Πρωθυπουργού Γκρουέφσκι.
Το θέμα, λοιπόν, βρίσκεται σε σημείο καμπής και η Ελλάς βρίσκεται στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση από το 1990 και μετά, κυρίως εξαιτίας της οικτρής θέσης επιβίωσης που έχει περιέλθει η ΠΓΔΜ. Φυσικά οι πολίτες της γειτονικής χώρας, Σλάβοι και Αλβανοί, θα επιλέξουν την ονομασία του κράτους τους, όμως ας μην ξεχνούμε ότι από το Συμβούλιο των Αρχηγών, υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, κάθε Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται στο να μην αποδεχθεί λύση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία παράγωγα αυτού.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας μπορεί να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το πολυετές αυτό πρόβλημα. Μπορεί να το κλείσει με μία λύση από την οποία όλοι θα βγουν νικητές. Η Ελλάδα, τα Σκόπια, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Η Ελλάδα διότι θα προασπίσει την Ιστορία, την πολιτιστική της κληρονομιά και την εδαφική της ακεραιότητα. Τα Σκόπια διότι θα γίνουν μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έτσι θα ξεφύγουν από τον κίνδυνο της διάλυσης. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, διότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στις Ευρώ-Ατλαντικές δομές».
Η Ελλάδα πρέπει και οφείλει να εξηγήσει στην Κυβέρνηση Ζάεφ και στους αλβανούς συμμάχους της, ότι το πρόβλημα τους δεν είναι η Ελλάδα. Ότι το μόνο πραγματικό τους πρόβλημα είναι ο εξτρεμισμός του Ψευτομακεδονισμού κι ότι ο μόνος τρόπος η χώρα τους να αποκτήσει σταθερότητα και προοπτική βιωσιμότητας, είναι να απαλλαγούν από την ιδεοληψία αυτή και να συμφωνήσουν σε μια ονομασία που θα εκπροσωπεί όλους του πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως καταγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, από μόνη της η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων θα αντιληφθεί ότι η νέα ονομασία δεν μπορεί να περιέχει τον όρο Μακεδονία, διότι ο όρος αυτός είναι που καταστρέφει εκ των έσω την ίδια την χώρα τους.
Το μόνο κοινό στοιχείο που ενώνει ιστορικά τις εθνικές κοινότητας της χώρας αυτής είναι το γεωγραφικό ορόσημο του ποταμού Vardar (Αξιός), ο οποίος διατρέχει από Βορρά προς Νότο ολόκληρη τη χώρα τους. Ας επιλέξουν λοιπόν Σλάβοι και Αλβανοί μια ονομασία που να ενώνει και όχι να τους διχάζει, έτσι ώστε μαζί να απολαύσουν την ασφάλεια και την ευημερία που η Ελλάδα θα τους εξασφαλίσει μέσα από την ένταξη τους στους Ευρώ-Ατλαντικούς θεσμούς.
(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος