Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Τόσα εκατ. ευρώ θα στοιχίσει στους Θεσσαλονικείς το πάγωμα του ΕΣΠΑ

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αυτήν την περίοδο δίνει μάχη με το χρόνο, ώστε να καταφέρει μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς να τρέξει τα ώριμα έργα και να απορροφήσει το 95% των κοινοτικών κονδυλίων. Σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η διάθεση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ευρώ από τα δημοτικά ταμεία για την ολοκλήρωση έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, αλλά είναι ανέφικτο να κλείσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

Οι σοβαρότερες εκκρεμότητες, όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Μακεδονία”, παρουσιάζονται στο έργο της λειτουργίας νέων δημοτικών ιατρείων στην περιοχή της Τριανδρίας και συγκεκριμένα σε δημοτικό οικόπεδο επί της οδού Καραϊσκάκη.

Ο στόχος που έχει τεθεί από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης είναι η κατασκευή του κτιρίου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι μέσω του ΕΣΠΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 400.000 ευρώ αφορούν την προμήθεια του ιατρικού και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, που είναι αναγκαίος για τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χρειαστεί να πληρώσει από ίδιους πόρους τον ιατρικό και τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, παρότι οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Κι αυτό διότι, όπως επισημάνθηκε σε υπηρεσιακή σύσκεψη που οργανώθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης για την καταγραφή των εκκρεμοτήτων στα έργα του ΕΣΠΑ, η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αρνείται να ανάψει στο δήμο το πράσινο φως για τη συμβασιοποίηση των έργων που αφορούν τις προμήθειες του εξοπλισμού, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου, όπου θα λειτουργήσουν τα δημοτικά ιατρεία.

Η δημοτική αρχή έχει ζητήσει να επισπευστούν οι κατασκευαστικές εργασίες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων. Το κτίριο που κατασκευάζεται στο οικόπεδο της οδού Καραϊσκάκη θα αναπτυχθεί σε τέσσερις ορόφους και θα στεγάσει ιατρεία, εξεταστήρια, μικροβιολογικό εργαστήριο, καθώς και αίθουσα φυσιοθεραπείας.

ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Μόλις στις αρχές του περασμένου μήνα ξανάπιασαν δουλειά τα συνεργεία που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των έργων ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου. Οι εργασίες στο λεγόμενο Φραγκομαχαλά ήταν τελματωμένες για περίπου τέσσερις μήνες εξαιτίας των εμπλοκών που είχαν ανακύψει πανελληνίως με τις χρηματοδοτήσεις των έργων του ΕΣΠΑ.

Παρότι αυτήν την περίοδο τα συνεργεία του αναδόχου εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, θεωρείται ανέφικτο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στο δίμηνο που απομένει μέχρι τη λήξη της χρονιάς. Όπως εκτιμούν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, στην εκπνοή του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι κατασκευαστικές και οι οικοδομικές εργασίες, αλλά θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα σειρά παρεμβάσεων βιοκλιματικού χαρακτήρα.

Ο χρόνος παράδοσης του έργου, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές της άνοιξης, ενώ το ποσό που θα απαιτηθεί να καλυφθεί από τα δημοτικά ταμεία υπολογίζεται σε περίπου 300.000 ευρώ.

Αυτό αντιστοιχεί σε σειρά καινοτόμων στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, το οποίο παρατηρείται, όταν συγκεκριμένες ζώνες εμφανίζουν θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που συνηθίζονται στην πόλη. Τέτοια καινοτόμα στοιχεία είναι διάφορα επεισόδια νερού αλλά και ανεμιστήρες και νεροκουρτίνες ειδικής κατασκευής, που πρέπει να παραγγελθούν από το εξωτερικό και να πιστοποιηθούν, πριν να γίνει η εγκατάστασή τους στην υπό ανάπλαση περιοχή.

ΣΤΟ ΝΗΜΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στο νήμα φαίνεται ότι θα καταφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης να ολοκληρώσει τα έργα στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κριεζώτου, που είναι ύψους 2,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο η κατασκευή του νέου κτιρίου πλάι στο διατηρητέο που στέγαζε το θρυλικό 5ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης όσο και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης πάντως δεν αποκλείεται να χρειαστεί να διαθέσει περίπου 100.000 ευρώ για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που είναι πιθανό να μεταφερθούν για το νέο έτος.

Εξάλλου επίσης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας 3-5, το οποίο επί σειρά ετών στέγασε το παράρτημα του πρώτου γυμνασίου αρρένων. Στο πλαίσιο του έργου, που είναι ύψους περίπου 1,32 εκατ. ευρώ, προχωρούν μεταξύ άλλων η πλήρης ανακατασκευή των τοιχοδομών, η αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων και η ανάδειξη του πλούσιου ζωγραφικού διάκοσμου του διατηρητέου.

ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΜΑ

Σε περίπου 1,3 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν θα σταθεί ικανό να απορροφηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς για το έργο της επέκτασης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή του Φοίνικα.

Τα μηχανήματα που είναι αναγκαία για την αύξηση της δυναμικότητας του ΣΜΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Μακεδονία”, αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ ένα κομμάτι του έργου πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης ενόψει του νέου ΕΣΠΑ.

Πονοκέφαλο για τη δημοτική αρχή αποτελεί και η πορεία του έργου που αφορά σειρά παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο Αρχιτεκτονικής και στο κτίριο της κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης. Η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου, που είναι προϋπολογισμού περίπου 1 εκατ. ευρώ, υπογράφηκε μόλις στο τέλος του καλοκαιριού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων