Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Όσο ο χρόνος αρχίζει και πιέζει ασφυκτικά εναντίον της Ελληνικής Κυβέρνησης, τόσο θα έχουμε και μείωση και ελπίζουμε όχι η λήξη της διορίας που έδωσε το Eurogroup στην Αθήνα για επίτευξη συμβιβασμού στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης για το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, που θα ξεκλειδώσει την δόση των 2 δισ. Ευρώ, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει καταθέσει μια μέση, συμβιβαστική πρόταση,η οποία δείχνει την πρόθεση της συμβιβασμό έστω και πριν φτάσουν τα πράγματα σε οριακό σημείο και για τις δύο πλευρές.
Η υπαναχώρηση του κυβερνητικού επιτελείου έρχεται σε ένα κομβικό σημειό για τις διαπραγματεύσεις καθώς έχει δοθεί μια προθεσμία εξεύρεσης λύσης μέσα σε ένα χρονικό σημείο πέντε ημερών.Τα σημαντικότερα προβλήματα που προκαλούν πονοκέφαλο, είναι οι 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια, με συνεχείς απογοητεύσεις και ενδοιασμούς και από τις δύο πλευρές..
Παρ’όλα αυτά όμως χθες κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι κυβέρνηση και εκπρόσωποι των Θεσμών βρίσκονται κοντά και στο ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς απομένουν να συμφωνηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και πάντως «δεν πρόκειται να υπάρξει ξήλωμα των 100 δόσεων».
Η πρόταση των δανειστών απαιτούν να χάνεται αυτομάτως η ρύθμιση για όσους φορολογούμενους έχουν ενταχθεί σε αυτήν και καθυστερούν έστω και μια ημέρα την πληρωμή κάποιας νέας φορολογικής υποχρέωσης, ζητούν δηλαδή τον «ξαφνικό θάνατο» χιλιάδων οφειλετών. Από την άλλη πλευρα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά προβλέπει σταδιακή μείωση του σημερινού χρονικού ορίου με δυο ενδιάμεσους σταθμούς, τον Ιούνιο του 2016 και την Πρωτοχρονιά του 2017. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα ο οφειλέτης που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση έχει το δικαίωμα να πληρώσει τη δόση του μέσα σε διάστημα 30 ημερών από τη στιγμή που αυτή κηρύσσεται ληξιπρόθεσμη (από την ημέρα που ο οφειλέτης έλαβε ειδοποιητήριο για τη νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή του), η ελληνική κυβέρνηση προτείνει το περιθώριο αυτό να μειωθεί ως τον Ιούνιο του 2016 στις 20 μέρες, την Πρωτοχρονιά του 2017 το περιθώριο να μειωθεί στις 10 ημέρες.ενώ ακόμη θα λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών.
Εντωμεταξύ, οι Θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν θέσει θέμα και για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η λύση που αναζητείται είναι να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων βεβαιωμένων οφειλών που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με αυστηρότερα κριτήρια έτσι ώστε να μπαίνουν μόνο οφειλέτες που βρίσκονται πραγματικά σε οικονομική αδυναμία.
Προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει τα δύο αυτά ζητήματα να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα καθώς η διαδικασία της αξιολόγησης, προκειμένου να δωθεί το πράσινο φως από το Eurogroup έχει καθυστερήσει 3 εβδομάδες και κάτι και σιγά σιγά θα αρχίσουν να στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση μιας και όσο περνούν οι μέρες πλησιάζουμε πιο κοντά στην ημερομηνία ορόσημο την 1/1/16 που έκει και νομικά η Ευρωπαίοι εταίροι μας θα προχωρήσουν σε κούρεμα καταθέσεων.
Αυτό θα είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για όλους τους Έλληνες πολίτες που είχαν την ατυχία να εμπιστευθούν τις οικονομίες μιας ζωής τους στα χέρια ανίκανων πολιτικών, αλλά δυστυχώς εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο το λιγότερο που θα μας απασχολέι θα είναι το που να αποδώσουμε ευθύνες. Γιατί οι ευθύνες δεν θα έχουν καμία σημασία, καθώς το αποτέλεσμα θα τις ξεπερνά και θα βυθίσει την χώρα στο χειρότερο επίπεδο από ολες τις προηγούμενες μνημονιακές περιόδους. Όμως ας είμαστε θετικά σκεπτόμενοι για την έκβαση του αποτελέσματος καθώς ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήθελε να το χρεωθεί κανένας στις πλάτες του όσο ‘’αριστερός’’ και τυχοδιώκτης και εάν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής.
Επιπροσθέτως και για να κλείσουμε το θέμα των αγκαθιών, πρέπει και οι δύο πλευρές να βρούνε μία μέση λύση, γιατί απ ‘ότι φαίνεται τα επόμενα ζητήματα του ασφαλιστικού και των αγροτών θα παραλύσουν την χώρα με απεργίες και κινητοποιήσεις και θα ήταν πρέπον να κλείσουν αυτά τα δύο θέματα όσο πιο τάχιστα γίνεται για το καλό όλων μας.
Συμπερασματικά, αυτό που πάντοτε θεωρώ πως πρέπει να συμβαίνει σε μία διαπραγμάτευση είναι η ύπαρξη της καλής πίστης και από τις δύο πλευρές. Εάν αυτή χαθεί και την θέση της πάρουν ενδεχόμενες απειλές και σενάρια τρόμου τότε φοβάμαι πως τα γενονότα που μας κράτησαν σε αγωνία όλο το καλοκαίρι θα φαντάζουν μακρυνά και πιο light σε σχέση με αυτά που θα ακολουθήσουν. Νομίζω όλοι ξέρετε για τι αναφέρομαι… Ναι καλά θυμάστε.. τα σενάρια εξόδου από το Ευρώ και την Ε.Ε που θα ξαναεμφανιστούν εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν ομαλά.