Περισσότερο από 80% αυξήθηκαν οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds μετά τα στοιχεία του ΔΤΚ.
Οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, που σημείωσε απροσδόκητη υποχώρηση, ενισχύθηκαν οι απόψεις ότι η Fed βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων.
Αυτή η αίσθηση αποτυπώθηκε στο κύμα αγορών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Fed funds Οκτωβρίου την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
«Η Fed βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για πιθανή μείωση τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η Marilyn Watson, επικεφαλής της παγκόσμιας βασικής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της BlackRock, στο Bloomberg TV. Ενώ αναμένει ότι η πρώτη μείωση θα είναι της τάξης του 25%, προσθέτει: «νομίζουμε ότι πιθανότατα θα βελτιωθούν τα δεδομένα τον Ιούλιο. Γνωρίζουμε ότι η Fed ήταν πολύ, πολύ εξαρτημένη από τα δεδομένα».
Οι επενδυτές εγκατέλειψαν εδώ και εβδομάδες την προοπτική μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο και καμία μεγάλη τράπεζα της Wall Street δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.
Τα συμβόλαια ανταλλαγής, των οποίων η αξία διακανονισμού καθορίζεται από τις αποφάσεις πολιτικής της Fed, αποτιμώνται πλήρως σε μείωση επιτοκίου κατά 25% τον Σεπτέμβριο και συνδυασμένη μείωση κατά 60 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.
Οι επενδυτές εγκατέλειψαν εδώ και εβδομάδες την προοπτική μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο και καμία μεγάλη τράπεζα της Wall Street δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.
H Fed
Πιο αισιόδοξη εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, η οποία χαρακτήρισε τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού του Ιουνίου ανακούφιση και είπε ότι περαιτέρω χαλάρωση τόσο στις πληθωριστικές πιέσεις όσο και στην αγορά εργασίας που θα δικαιολογήσουν μειώσεις των επιτοκίων.
Η ίδια σχολίασε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία για πληθωρισμό, απασχόληση, ΑΕΠ, «θεωρώ πιθανό ότι θα δικαιολογηθούν προσαρμογές πολιτικής, ορισμένες προσαρμογές πολιτικής. Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό και πότε θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια προσαρμογή στην πολιτική είναι ακόμα ασαφές» .
Ωστόσο, δεν απέκλεισε μείωση στη συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιουλίου, λέγοντας ότι κάθε συνάντηση είναι ζωντανή και ότι θα λάβει περισσότερα δεδομένα πριν από τότε από συναντήσεις με επιχειρήσεις, εργαζόμενους και κοινοτικές ομάδες που θα την βοηθήσουν να διαμορφώσει την ψήφο της.
Έχει προηγηθεί της ανακοίνωσης του πληθωρισμού ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ο οποίος αν και δεν έδωσε σήμα για τη μείωση των επιτοκίων, στην καθιερωμένη εξαμηνιαία κατάθεσή του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας ενίσχυσε τις προσδοκίες. Οι ΗΠΑ «δεν είναι πλέον μια υπερθερμασμένη οικονομία» με μια αγορά εργασίας που έχει «ψυχθεί σημαντικά» από τα ακραία επίπεδα της εποχής της πανδημίας και από πολλές απόψεις έχει επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν πριν από αυτήν.
Οι πιο επιφυλακτικοί
Δίπλα σε αυτές τις εκτιμήσεις, προστίθενται πιο συγκρατημένες φωνές κορυφαίων τραπεζιτών.
Το αφεντικό της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα, προειδοποιώντας για τον πληθωρισμό, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές.
«Υπήρξε κάποια πρόοδος που μείωσε τον πληθωρισμό, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλαπλές πληθωριστικές δυνάμεις μπροστά μας: μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, ανάγκες υποδομών, αναδιάρθρωση του εμπορίου και επαναστρατιωτικοποίηση του κόσμου», σχολίασε ο Ντίμον κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της JPMorgan για το δεύτερο τρίμηνο.
«Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένει η αγορά», κατέληξε.
Αλλά και ο πρόεδρος του Queens’ College του Κέιμπριτζ Μοχάμεντ Ελ Εριάν, μιλώντας στο Bloomberg, άφησε να εννοηθεί ότι οι εκλογές περιπλέκουν το σενάριο μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, κάνοντας λόγο για την απειλή ενός πληθωριστικού σοκ μετά τις εκλογές, το οποίο φρενάρει τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων ακόμη και τον Σεπτέμβριο.
Κατά την άποψη του αρθρογράφου του Bloomberg Opinion, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ζήσουν «μια στιγμή Λιζ Τρας» όταν τα σχέδια προϋπολογισμού της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου αναστάτωσαν τις αγορές πριν από δύο χρόνια, βυθίζοντας τα βρετανικά ομόλογα και τη λίρα. Αλλά ο «μεγαλύτερος φόβος» της Fed, είπε, είναι να αναγκαστεί να αντιστρέψει την πορεία της από έναν επερχόμενο κύκλο μειώσεων των επιτοκίων και να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται εκ νέου.
«Η Fed θα το κρατήσει ανοιχτό» εκτιμά ο Ελ Εριάν. «Θα συνεχίσουν να λένε ότι το 2% είναι ο στόχος μας, θα φτάσουμε εκεί όταν φτάσουμε εκεί. Αυτός είναι ο τρόπος για να βάλουν ελαφρώς υψηλότερο στόχο πληθωρισμού χωρίς να το αποκαλούν έτσι»
ΠΗΓΗ: ot.gr