Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προβλέψεις όλων των στοιχείων για τον τελευταίο ίσως με θετικό πρόσημο παραγωγικό συντελεστή της ελληνικής οικονομίας τον τουρισμό. Οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγω ακόμη και για αριθμό-ρεκόρ που θα αγγίζει τους 30 εκατομμύρια επισκέπτες.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το 2017 αναμένεται αφενός να ξεπεράσουμε το ρεκόρ του
2016 που ήταν 28,4 εκατομμύρια τουρίστες, και αφετέρου σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις τα έσοδα από τον
τουρισμό να αυξηθούν περίπου 1-1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2016.
Η θετική αυτή άνθηση του τουρισμού, εκτός από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που θα δημιουργήσει τόσο στο εγχώριο δυναμικό προσωπικό που θα απασχολείται στον συγκεκριμένο τόμεα, αναμένεται να εκτοξεύσει τόσο το
τμήμα του ΑΕΠ που θα δημιουργείται από τον τουρισμό, όσο και το θετικό κλίμα που θα εκπέμπεται παγκοσμίως
και που θα όπως είναι φυσιολογικό θα προσελκύει νέες αφίξεις.
Είνα σημαντικό να τονίσουμε πως ο τουρισμός ως υπηρεσία καταλαμβάνει αρκετά μεγάλο ποσοστό στην διαμόρφωση του λεγόμενου ‘’εποχιακού εργατικού δυναμικού’’, και είναι κάτι που σύμφωνα με τις έρευνες δείχνει να επαληθεύεται χρόνο με τον χρόνο. Αυτή όμως η επαλήθευση δημιουργεί δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα τα οποία χρίζουν άμεσης και σοβαρής απάντησης.
Από την μια έχουμε αναπάντητα ερωτήματα για το πως και με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε
καλύτερα το εποχικό εργατικό δυναμικό προκειμένου το τελευταίο να μην παρουσιάζει αυξομοιώσεις τόσο στις καταναλωτικές, όσο και στις κοινωνικοοικονομικές συνήθειες του, και από την άλλη το διαχρονικά επίκαιρο ερώτημα του κατά πως και με ποια μέσα θα πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος για την παράταση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.
Τα άνωθι αποτελού νερωτήματα τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντηθεί με σοβαρό τρόπο, κυρίως λόγω της
μη σοβαρής διαχρονικά κυβερνητικής αξιοπιστίας των τελευταίων τριών ετών αλλά και παλαιότερα.
Το μεγάλο επομένως στοίχημα για την ελληνική οικονομία, εάν αυτή θέσει ως ορόσημο την περίοδο 2017-2022, θα πρέπει να κυμαίνεται τουλάχιστον στην κατά 1/3 αύξηση των αφίξεων του 2017 με την ταυτόχρονη όμως θεσμοθέτηση όλων εκείνων των προαπαιτούμενων που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη και θα καλλιεργούν ένα θετικό κλίμα για την χώρα μας στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μεταρρυθμιστική δεινότητα και πάταξη των φαινομένων ανομίας, αισχροκέρδειας, και οποιασδήποτε άλλης μορφής παρανομίας όπου και όποτε παρατηρηθεί.
Τέλος δεν θα μπορούσα να μην τονίσω πως με την ταυτόχρονη ανάπτυξη και του χειμερινού τουρισμού είμαι σίγουρος πως αφενός ο τουρισμός θα συμβάλει τα μέγιστα για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση που τόσα πολλά χρόνια την ταλαιπωρεί, και αφετέρου θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση του προϊόντος μας στο εξωτερικό προκειμένου να αυξηθούν περεταίρω τα ποσοστά ανάπτυξης στον κλάδο του τουρισμού.