Τουρκικό δικαστήριο αναμένεται σήμερα να συνεδριάσει για τελευταία φορά στη δίκη του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, η υπόθεση του οποίου έχει προκαλέσει διπλωματική κόντρα ανάμεσα στην Άγκυρα και στους δυτικούς συμμάχους της μετά τις εκκλήσεις των τελευταίων για την άμεση απελευθέρωσή του.
Η δίκη του Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί, χαρακτηρίστηκε πολιτικά υποκινούμενη και μια ένδειξη της πολιτικής καταστολής των διαφωνούντων από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Η κυβέρνηση το διαψεύδει και λέει ότι τα τουρκικά δικαστήρια είναι ανεξάρτητα.
Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας αφού συντάχθηκαν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι ο Καβάλα θα πρέπει να αποφυλακιστεί.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε στα τέλη του 2019 την αποφυλάκισή του λόγω έλλειψης αξιόπιστων αποδείξεων ότι διέπραξε αδίκημα κρίνοντας ότι η προφυλάκισή του συνιστά απόπειρα να τον φιμώσουν.
Η προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση άσκησε την εποχή εκείνη μεγαλύτερη πίεση στην τουρκική λίρα, η οποία έχει καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό από τον Σεπτέμβριο κυρίως εξαιτίας της επιθετικής μείωσης των επιτοκίων.
Ο Καβαλά αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο πλαίσιο της δίκης του για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», κατηγορία που αφορά την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 και για «κατασκοπεία». Η δικαστική υπόθεση αυτή συγχωνεύθηκε πρόσφατα με μια άλλη, που αφορά τον ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.
Η αθώωσή του για αυτή τη δεύτερη υπόθεση, πριν από έναν χρόνο, ακυρώθηκε τον Ιανουάριο από εφετείο.
Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία.
Ο 64χρονος Καβαλά δηλώνει ότι θα ήταν “άσκοπο” για εκείνον να παραστεί στις ακροαματικές διαδικασίες, καθώς δεδομένων των σχολίων του Ερντογάν για το πρόσωπό του, θα ήταν αδύνατο να υπάρξει μια δίκαιη δίκη.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί για να εκφοβίσει την κοινωνία των πολιτών.
Ο Καβάλα είναι γνωστός διότι έχει υποστηρίξει πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το κουρδικό ζήτημα και την αρμενοτουρκική συμφιλίωση.
Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρεται συχνά στον Οσμάν Καβάλα και τον παρουσιάζει σαν «τον αντιπρόσωπο στην Τουρκία» του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, μαύρου προβάτου για διάφορα αυταρχικά καθεστώτα του κόσμου.