Για «εκλογικές ατασθαλίες» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, έκανε λόγο ο Άλεφ Κόρουν, Αυστριακός βουλευτής και μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιλώντας στο ORF.
«Υπάρχουν υποψίες ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφαγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν.
Τη Δευτέρα η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, ανέφερε ότι «γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης» καθώς «το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας».
Παράλληλα το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) επισήμανε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε την Κυριακή στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. «Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα και πρόσθεσε ότι οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του «Ναι» κυριάρχησε στην κάλυψη από τα ΜΜΕ.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία «δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αναγνωρίζει» τις αναφορές της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.
Πηγή: Ναυτεμπορική, ΑΜΠΕ, Reuters