Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Τουρκία: Ελπίζουμε ότι ο Ζαράμπ θα ανακαλέσει τις κατηγορίες κατά του Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε σήμερα Παρασκευή την ελπίδα ότι ένας έμπορος χρυσού ο οποίος συνεργάζεται με τους αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη ενός τούρκου τραπεζίτη «θα επανέλθει από το λάθος του», λέγοντας πως η υπόθεση, που συνδέεται με τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, έχει στόχο την Τουρκία και την οικονομία της.

Ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως μια συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν.

«Αυτή η δικαστική υπόθεση έχει πάψει να είναι δικαστική και έχει γίνει εντελώς πολιτική, με μοναδικό σκοπό να παγιδεύσει την Τουρκία και την οικονομία της», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε εναρκτήρια τελετή στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ζαράμπ έχει δηλώσει ένοχος και συνεργάζεται με τους εισαγγελείς στην ποινική δίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος δήλωσε αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν.

Την εποχή της φερόμενης συνωμοσίας ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπό του. Ο Ενρτογάν δήλωσε την Παρασκευή πως η Τουρκία δεν παραβίασε τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, σύμφωνα με το CNN Turk.

Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν, αν και μόνο ο Ζαράμπ, 34, και ο Ατίλα, 47 ετών, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων