Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Τουρκία: Ευρείας κλίμακας βίαιες διαδηλώσεις μετά από την βομβιστική επίθεση της Δευτέρας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 11 άτομα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, η οποία αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), κατέληξαν σε βιαιοπραγίες στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις.

Δύο αστυνομικοί βρέθηκαν νεκροί, πυροβολημένοι στο κεφάλι, σε ένα σπίτι στη νοτιοανατολική πόλη Σανλιούρφα, σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές της ασφάλειας, αν και δεν κατέστη αμέσως σαφές αν η δολοφονία τους ήταν συνδεδεμένη με τις ευρείας κλίμακας ταραχές.

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε δεκάδες γειτονιές στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Τρίτης, καθώς και σε πόλεις στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιφέρεια, μετά την βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στην κουρδική πόλη του Σουρούτς κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η οποία είχε τραγικό απολογισμό 32 νεκρούς.

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον έλεγχο των συνόρων που σε κάποια σημεία εκτείνονται παράλληλα με εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος. Περίπου 1,8 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ζουν στην τουρκική πλευρά και το λαθρεμπόριο είναι διαδεδομένο.

Πολλοί από τους Κούρδους της Τουρκίας και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης υποψιάζονται ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης υποστηρίζουν κρυφά το Ισλαμικό Κράτος εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Συρία, κάτι που η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

«Δολοφόνοι του Ισλαμικού Κράτους και συνεργάτες τους ο Ερντογάν και το AKP» φώναζαν κάποιοι διαδηλωτές καθώς βάδιζαν σε μια κεντρική λεωφόρο στη γειτονιά Καντίκοϊ της Κωνσταντινούπολης, πριν η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού, όταν και αρνήθηκαν να διαλυθούν.

Διαμαρτυρίες σημειώθηκαν επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου οι διαδηλωτές επιδείκνυαν φωτογραφίες αυτών που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στο Σουρούτς, καθώς και πανό της ομοσπονδίας νεολαίας, της οποίας πολλά από τα θύματα ήταν μέλη.

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Τουρκία είχε σιωπηρά υποστηρίξει το Ισλαμικό Κράτος και ότι είχε άθελά του ανοίξει την πόρτα για τη βομβιστική επίθεση. Είπε, ωστόσο, ότι οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος ήταν υπεύθυνο για την επίθεση.

Πηγή
Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων