Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Τουρκία: Κρατική δουλειά η δολοφονία του κούρδου δικηγόρου;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Διαρκώς γεννώνται νέα ερωτήματα σχετικά με τη δολοφονία του γνωστού στην Τουρκία Κούρδου δικηγόρου και ακτιβιστή, προέδρου του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, Ταχίρ Ελτσί.

Την επομένη της δολοφονίας του γνωστού δικηγόρου, κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει δύο αστυνομικούς να πυροβολούν προς το μέρος δύο ατόμων που εμφανίζονται να είναι “τρομοκράτες”, από πολύ κοντινή απόσταση, περίπου δύο μέτρων.

To σημείο στο οποίο διαδραματίζονται όσα δείχνει το βίντεο είναι ακριβώς το ίδιο που βρισκόταν ο Κούρδος δικηγόρος ο οποίος δολοφονήθηκε από πυρά αγνώστων την ώρα που μιλούσε σε κάμερες και δημοσιογράφους.

Στο σημείο παρευρίσκονταν δημοσιογράφοι, δικηγόροι και αστυνομικοί. Στο βίντεο φαίνεται ότι από το βάθος του δρόμου, οι δύο τρομοκράτες αρχίζουν κάποια στιγμή να τρέχουν προς το σημείο αυτό, κάτω από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών.

Οι τρομοκράτες περνούν μπροστά από τους αστυνομικούς και συνεχίζουν να τρέχουν κατά μήκους του δρόμου. Σε όλη αυτή τη διάρκεια οι αστυνομικοί πυροβολούν. Οι τρομοκράτες συνεχίζουν, αλλά εν τω μεταξύ τραυματίζεται θανάσιμα στο κεφάλι ο Ελτσί.

Ως εδώ μπορεί κανείς να πει ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά αδέξια επιχείρηση της αστυνομίας. (Γενικά οι αστυνομικοί δεν πυροβολούν το στόχο τους όταν αυτό τρέχει μέσα σε κόσμο). Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται πολύ περισσότερο δεδομένου ότι είναι καθαρό στο βίντεο ότι οι τρομοκράτες δεν πυροβολούν, συνεπώς πιθανότατα τα πυρά που δέχεται ο Ελτσί είναι από τους αστυνομικούς. Η ιστορία αρχίζει και βρομάει πολύ όταν ο αστυνομικός αργότερα καταθέτει ότι «δεν κατάφερα να τους (τρομοκράτες) πετύχω επειδή έτρεχαν και επειδή ένας από αυτούς έριξε προς το μέρος μου το όπλο του».

Αυτά φυσικά αναφέρονται σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες. Η υπόθεση με τη δολοφονία του Κούρδου δικηγόρου είναι πολύ βρόμικη και δεν αποκλείεται καθόλου να πρόκειται για πραγματική κρατική δουλειά. Το καθεστώς Ερτνογάν είναι αποφασισμένο να ξεπαστρέψει τους Κούρδους και τώρα είναι καλύτερη στιγμή αφού έχει στο πλευρό του τη φιλελεύθερη Δύση που τον στηρίζει στον πόλεμο ενάντια στο ISIS το οποίο φυσικά ο ίδιος στηρίζει σταθερά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων