Τον «Ασκό του Αιόλου» στη Συμμαχία του Έθνους του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άνοιξαν τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών και η αλλαγή στρατηγικής που ακολούθησε ο αντίπαλός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι 11 μέλη της Επιτροπής Ιδρυτών του Κόμματος του Μέλλοντος, του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που συμμετέχει στη συμμαχία υπέρ του Κιλιτσντάρογλου παρατήθηκαν από το κόμμα τους και προσχώρησαν το Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν.
Παρομοιάζουν τον Κιλιτσντάρογλου με ναζί και προσχωρούν στον Ερντογάν
Τα 11 στελέχη εκφράζουν την αντίθεσή τους στη σκληρή γλώσσα που υιοθέτησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εν όψει του δεύτερου γύρου της 28ης Μαΐου, κατά των προσφύγων, τους οποίους υπόσχεται να διώξει από τη χώρα μόλις αναλάβει την εξουσία.
«Ιδρύσαμε αυτό το κόμμα με ελπίδες, αλλά με τον καιρό ήμασταν βαθιά απογοητευμένοι. Άρχισαν να εμφανίζονται αντιφάσεις μεταξύ του προγράμματος του κόμματος και της πρακτικής. Έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα, στο οποίο αγνοείται η αξία και η εργασία. Δεν θέλουμε πλέον να είμαστε οι ανθρώπινοι πόροι σε προσωπικές φιλοδοξίες. Στόχος μας είναι να κάνουμε καθαρή πολιτική. Οι εκλογές της 14ης Μαΐου έβγαλαν αποτελέσματα γεμάτα διδάγματα. Θα είμαστε ενάντια σε αυτούς που καταπατούν την προσφυγική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα βρεθούμε ενάντια σε μια γλώσσα που προσβάλλει τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στη χώρα μας. Θα σταθούμε απέναντι σε αυτούς που υπόσχονται να φορτώσουν πρόσφυγες σε φορτηγά και να τους απελάσουν, όπως οι ναζί. Θα είμαστε επίσης ενάντια στη βία, τον τρόμο, το αίμα και το μίσος» ανέφεραν οι «11».
Εκ μέρους των στελεχών του Κόμματος του Μέλλοντος του Νταβούτογλου, ο Μπαϊράμ Ζιλάν ανακοίνωσε ότι στηρίζουν τη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο. «Δεν θα είμαστε στο πλευρό εκείνων που υπόσχονται την άνοιξη στον πρώτο γύρο και μετατρέπουν τον δεύτερο γύρο σε σκληρό χειμώνα» κατέληξε.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέβασε τους τόνους της εθνικιστικής ρητορικής μετά τον πρώτο γύρο, καθώς η αξιολόγηση που έγινε στους κόλπους του Ρεπουμπλικάνικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμμαχία έχασε ψήφους από τους εθνικιστές, οι οποίοι αποδείχτηκαν ρυθμιστές αυτών των εκλογών. Τα δύο βασικά κεφάλαια τα οποία απασχολούν τους εθνικιστές είναι το Κουρδικό πρόβλημα και οι πρόσφυγες. Δεδομένου ότι ο Κιλιτσντάρογλου στηρίζεται στην ψήφο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), επικεντρώνει τον εθνικιστικό του λόγο στο προσφυγικό και καθημερινώς εκπέμπει μηνύματα που παρουσιάζουν τους πρόσφυγες ως πηγή πολλών δεινών στη χώρα, υποσχόμενος ότι θα τους διώξει.
Απάντησε στους επικριτές του ο Μπαμπατζάν
Την ίδια ώρα, το Αλί Μπαπματζάν, πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) που επίσης στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, απάντησε στις κατηγορίες ότι το κόμμα του δεν συνεισέφερε στη συμμαχία της αντιπολίτευσης τα αναμενόμενα και ότι απλώς αφαίρεσε έδρες από το CHP του Κιλιτστνάρογλου, επειδή οι υποψήφιοι του εξέλεγησαν από τους συνδυασμούς του δεύτερου.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Turk, ο Μπαμπατζάν είπε ότι το CHP δεν θα αυξάνε τα πσοστά τους σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες αν δεν ήταν οι υποψήφιοι του DEVA.
Συνέδριο ανακοίνωσε η Ακσενέρ
Αλλά και στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, υπάρχει δυσαρέσκεια για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το κόμμα δέχτηκε επικρίσεις από στελέχη του CHP επειδή οι επιδόσεις του στον πρώτο γύρο δεν ήταν οι αναμενόμενες. Πήρε 9,68%, ενώ οι φιλοδοξίες ήταν για ψήφο της τάξης του 15%, που αν εξασφάλιζε αυτό το ποσοστό ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα εκλεγόταν πρόεδρος.
Σήμερα (22/5) ανακοινώθηκε ότι το Καλό Κόμμα θα πραγματοποιήσει συνέδριο στις 25 Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω από τη συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου είναι εκείνη της εσωστρέφειας και της αναζήτησης ευθυνών για την δέυτερη θέση, πίσω από τον Ερντογάν, ο οποίος στον πρώτο γύρο των εκλογών εξασφάλισε 49,5%, δηλαδή μόνο μισή μονάδα από την απόλυτη πλειοψηφία και παράλληλα εξασφάλισε πάνω από τις μισές έδρες στην Εθνοσυνέλευση.