Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιδοθεί μέσα σε λίγες ώρες σε μια πρωτοφανή επίδειξη ισχύος, διαπομπεύοντας τους πραξικοπηματίες.
Στα ΜΜΕ της Τουρκίας δίνονται συνεχώς νέες εικόνες από στρατηγών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Μάλιστα σε πολλά πρόσωπα είναι ακόμα εμφανή τα σημάδια της αστυνομικής βίας.
«Η αστυνομία του Ερντογάν ταπεινώνει Τούρκους στρατιώτες. Τους βάζει στη γραμμή, όπως τους φυλακισμένους του Ισλαμικού Κράτους, τους αναγκάζει να βλέπουν τον Ερντογάν και τους βασανίζει» έγραψε την Κυριακή ένας χρήστης του Twitter, σχολιάζοντας τις απίστευτες σκηνές που αποθανατίζονται στις δημοσιοποιημενες εικόνες.
Ο Τουρκος πρόεδρος συνεχίζει με το “ξήλωμα” περίπου 6000 κρατικών υπαλλήλων οι οποίοι θεωρούνται “εχθροί του κράτους”, μέσα σε λίγες ώρες ύστερα από το πραξικόπημα.
Σοκ έχει προκαλέσει και βέβαια και σειρά από δηλώσεις του Ερντογάν στο CNN που αφορούν την ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής.”Συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας” τόνισε, στηρίζοντας την εσχάτη των ποινών ή και προτρέποντας ουσιαστικά τους βουλευτές να φτάσουν σε ακραία μέτρα σε ό,τι αφορά τους πραξικοπηματίες.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε με νόημα: «Γιατί να τους κρατήσω στη φυλακή και να τους ταΐζω για τα επόμενα χρόνια; Αυτό λέει ο κόσμος. Θέλουν να μπει ένα γρήγορο τέλος, γιατί ο κόσμος έχασε συγγενείς, γείτονες, παιδιά… Υποφέρουν οπότε είναι πολύ ευαίσθητοι και εμείς πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη λογική και ευαισθησία».
Οι δράσεις αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας δεν έχουν αφήσει όπως είναι λογικό αδιάφορη την Ευρωπαϊκή πλευρά .
Χαρακτηριστικές είναι οι -σαρκαστικού μάλλον τόνου- δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σούλτς,ο οποίος είπε: “Εχω την εντύπωση ότι «στο ερασιτεχνικά προετοιμασμένο» πραξικόπημα «δίνεται μια πολύ επαγγελματική απάντηση. Το να ταυτοποιείς σε λίγες ώρες 13.000 ανθρώπους, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ή συλλαμβάνονται είναι πραγματικά ένα επίτευγμα”. Προσέθεσε επίσης ότι “Η Τουρκία “βρίσκεται στο δρόμο για να καταστεί κράτος του ενός ανδρός, στο οποίο ο οποιοσδήποτε επικρίνει τον Ερντογάν κηρύσσεται σε εχθρό της Τουρκίας”.
Με την σειρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ξεκάθαρα στον Τούρκο Πρόεδρο πως η επαναφορά της θανατικής ποινής “δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή” με τον στόχο της Άγκυρας για μελλοντική ένταξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωση” και τον κάλεσε να συμμορφωθεί “με τις αρχές της αναλογικότητας και να σεβαστεί το κράτος δικαίου στην αντίδραση του τουρκικού κράτους έναντι της απόπειρας πραξικοπήματος”.
Θέση για το θέμα πήρε και ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, προαναγγέλλοντας την «τιμωρία» των Τούρκων υπηκόων που ταξιδεύουν στην ΕΕ, με υποχρεωτικές θεωρήσεις, μέχρις ότου ο Ερντογάν απαντήσει στις ανησυχίες της Ένωσης για το θέμα των κανόνων δικαίου στη γείτονα χώρα.
Ο Έτινγκερ είπε ότι δεν βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αίρει την υποχρέωση θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ φέτος, όπως είχε προβλέψει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, λόγω της καταστολής που εφάρμοσε η Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.