Στην Τουρκία κλείνουν οι κάλπες στις κρίσιμες για τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Βασικοί αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία επί δύο δεκαετίες, και ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος έχει οριακό προβάδισμα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με ορατή τη διεξαγωγή 2ου γύρου στις 28 Μαΐου. Από τις 9 το βράδυ θα ξεκινήσει η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων που θα αναδείξει την έκβαση μιας από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας, που δεν αποκλείεται να σημάνει τέλος εποχής: της απόλυτης κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, που σημαδεύτηκε τα τελευταία από την ολοένα μεγαλύτερη αυταρχική παρέκκλιση, κατά τους αντιπάλους του.
Το πρωί ψήφισε ο ο απερχόμενος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία. Ευχήθηκε «ενα επικερδές μέλλον» για την χώρα και την δημοκρατία της και μοίρασε λεφτά σε παιδάκια.
Ο κύριος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψηφίζοντας δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τη δημοκρατία. «Μάς έλειψε σε όλους» είπε.
Ο Ερντογάν πάντως αναχώρησε με ελικόπτερο για την Άγκυρα στελνοντας μήνυμα πως όλα πάνε κατ΄ευχήν καθώς σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε πει πως σε περίπτωση νίκης θα εκφωνούσε τον νικητήριο λόγο από το προεδρικό μέγαρο που είναι στην Άγκυρα.
Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι (επί συνόλου 85 εκατ. κατοίκων). Από αυτούς, 3,4 εκατ. ήδη ψήφισαν στο εξωτερικό. Άλλοι 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Δεν έχουν γνωρίσει κανέναν άλλο ηγέτη παρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έσπευσαν από τις 8 το πρωί στις κάλπες σχηματίζοντας τεράστιες ουρές ευχόμενοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Το διακύβευμα των εκλογών είναι εμφανές από την αθρόα προσέλευση των ψηφοφόρων. Εκπρόσωποι κομμάτων σε εκλογικό τμήμα κουβαλούν στα χέρια μία ηλικιωμένη γυναίκα. Ένας άντρας με παραδοσιακή φορεσιά πήρε το άλογο του και διέσχισε ολόκληρη την πόλη για να φτάσει στο εκλογικό τμήμα. Ενώ αξιωματούχοι μεταφέρουν τις κάλπες σε σπίτια και δημόσιες δομές ώστε να ψηφίσουν και άτομα με αναπηρία, ενώ δε λείπουν και τα ευτράπελα. Όπως στην περίπτωση που μια νεαρή γυναίκα έφτασε στο τμήμα παρέα με τον παπαγάλο της.
Οι εκλογές διεξάγονται μόλις τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που προκάλεσε φοβερή καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία και στοίχισε τη ζωή σε κάπου 50.000 ανθρώπους. Παρότι πολλοί σεισμοπαθείς εξοργίστηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι αρχές την καταστροφή, τουλάχιστον αρχικά, δεν είναι μετρήσιμο προς το παρόν το αν ή πόσο η τραγωδία θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Η σύνθεση του αυριανού τουρκικού κοινοβουλίου έχει επίσης κρίσιμη σημασία. Οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται και σε αυτή την αναμέτρηση σκληρή μάχη ανάμεσα στο ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν και το σύμμαχό του ακροδεξιό Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από τη μια και, από την άλλη, την Εθνική Συμμαχία του κ. Κιλιτσντάρογλου, αποτελούμενη από έξι παρατάξεις, με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δημιούργημα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ.
Αργά το βράδυ αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.
Η ψήφος των Κούρδων, που αντιπροσωπεύουν το 15-20% του εκλογικού σώματος, θα κρίνει πολλά.
Η Εθνική Συμμαχία δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική εθνική αντιπροσωπεία.
Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν εντάχθηκε στον ετερόκλιτο συνασπισμό του κ. Κιλιτσντάρογλου, μολονότι εναντιώνεται σθεναρά στον απερχόμενο πρόεδρο Ερντογάν, ειδικά μετά τη φυλάκιση ηγετών του και τον διωγμό του τα τελευταία χρόνια. Τάχθηκε αποφασιστικά υπέρ του κ. Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές. Συμμετειχε στις βουλευτικές εκλογές υπό τα λάβαρα του μικρού Κόμματος Πράσινης Αριστεράς, καθώς εκκρεμεί στη δικαιοσύνη δίωξη που ίσως οδηγήσει στην απαγόρευσή του, για δεσμούς με την «τρομοκρατία» –με το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα PKK–, που διαψεύδει κατηγορηματικά.