Ο υπουργός Ενέργειας στην Τουρκία, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε, ότι η χώρα του θα συνεχίσει πεισματικά τις έρευνες για υδρογονάνθρακα και μάλιστα στην περιοχή που ορίζεται ως Γαλάζια Πατρίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι Haber Turk.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα στις περιοχές «που έχει δώσει άδεια η ΤΔΒΚ», όπως είπε, και πρόσθεσε ότι είναι πιο καλά τα αποτελέσματα στην Μαύρη Θάλασσα, όπου τώρα εστιάζονται κυρίως οι έρευνες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε την Μεσόγειο, είπε.
Αναλυτικά ο κ. Μπαϊρακτάρ είπε:
«Υπάρχουν ανακαλύψεις, κάνουμε νέες γεωτρήσεις. Η Μεσόγειος είναι το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας να πάμε σε περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν με τα πλοία μας. Eχουμε πραγματοποιήσει οχτώ γεωτρήσεις βαθιάς θάλασσας στη Μεσόγειο. Oμως, στις τοποθεσίες όπου κάναμε γεωτρήσεις στις περιοχές αδειών που παραχωρήθηκαν από την ΤΔΒΚ στην Turkish Petroleum –έχουμε πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στα νότια του νησιού της Κύπρου, το έχουμε κάνει στα δυτικά και στα βόρεια– σε όλες αυτές τις περιοχές και σε όλες τις έρευνες που έχουμε κάνει στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας, δυστυχώς δεν έχουμε κάνει μια ανακάλυψη που να εκφράζει ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε παραιτηθεί από την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε επίμονα και πεισματικά αυτές τις έρευνες σε όλη αυτήν την περιοχή που ορίζεται ως “Γαλάζια Πατρίδα”.
Επικεντρωνόμαστε στη Μαύρη Θάλασσα και το Sakarya. Ποτέ δεν αγνοήσαμε τη Μεσόγειο. Ενας πυλώνας της στρατηγικής μας στις έρευνες και στην παραγωγή είναι σίγουρα οι έρευνες στα δικά μας πεδία, στις θάλασσές μας και στην ξηρά. Ενας άλλος πυλώνας είναι οι έρευνες στο εξωτερικό, ιδίως στη Λιβύη. Κάναμε μια συμφωνία με τη Σομαλία. Έχουμε επίσης σχέδια ερευνών στις θάλασσες της Σομαλίας, off-shore. Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε σεισμικές έρευνες ίσως εντός του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια να περάσουμε σε γεωτρήσεις τα επόμενα χρόνια. Έχουμε μια πολυδιάστατη στρατηγική ερευνών και παραγωγής».