Σάλος προκλήθηκε στην Τουρκία με φωτογραφίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και τον Τύπο και απεικονίζουν έναν αξιωματικό του τουρκικού στρατού να κρατά την ομπρέλα της τρανσέξουαλ τραγουδίστριας, Μπουλέντ Ερσόι.
Η τραγουδίστρια, η οποία βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι, επισκέφθηκε μες στη βροχή το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, με τον αξιωματικό να την «προστατεύει» όλη την ώρα με την ομπρέλα, γεγονός που προκάλεσε σκάνδαλο και πυροδότησε ακόμη και μια σχετική έρευνα στις τάξεις του τουρκικού στρατού. Θεωρήθηκε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο αξιωματικός δεν κρατούσε την ομπρέλα για κάποιο επίσημο πρόσωπο, αλλά για μια τραγουδίστρια.
Bülent Ersoy’un Anıtkabir fotoğrafları sosyal medyada gündem pic.twitter.com/QX7YaZBrEt
— Haber Report (@HaberReport) January 12, 2022
Όπως δείχνουν οι επίμαχες εικόνες, η τραγουδίστρια κάποια στιγμή σηκώθηκε από το καροτσάκι της για να αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο.
Η Μπουλέντ Ερσόι, σήμερα 69 ετών, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ξεκίνησε την καριέρα της στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Το 1981 προέβη σε αλλαγή φύλου, διατηρώντας, ωστόσο, το αντρικό της όνομα.
Cinsiyet değiştirdiği için 1981’de sahneye çıkması yasaklanan Bülent Ersoy’un sahneye çıkma yasağı ancak 8 Ocak 1988’de kaldırılabilmişti. pic.twitter.com/GcRHHtaejH
— Alaaddin KURT (@AlaaddinKURT) January 12, 2022
Η Ερσόι είχε κυνηγηθεί από το καθεστώς του Κενάν Εβρέν, ο οποίος είχε απαγορεύσει τις παραστάσεις των τρανσέξουαλ καλλιτεχνών. Ένα χρόνο μετά την αλλαγή φύλου, το 1982, η τραγουδίστρια κίνησε όλες τις νομικές διαδικασίες ώστε να αναγνωριστεί επίσημα ως γυναίκα, ένα αίτημα που απορρίφθηκε και την οδήγησε στο να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Το 1983 η Ερσόι εγκατέλειψε την Τουρκία και μετέβη στη Γερμανία, όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και σε τουρκικές ταινίες που γυρίζονταν εκεί.
Η 69χρονη, που είναι γνωστή και με το προσωνύμιο «Ντίβα», επέστρεψε στη χώρα της στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αφού το καθεστώς του πραξικοπηματία Εβρέν είχε καταρρεύσει. Η ίδια είχε υποστηρίξει πως, πριν φύγει από την Τουρκία, ένας άνθρωπος του καθεστώτος της είχε ζητήσει να τον δωροδοκήσει με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να άρει τις απαγορεύσεις εναντίον της. Οι υποψίες στράφηκαν στον τότε αρχηγό του CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με τον Μπαϊκάλ εν τέλει να δικαιώνεται.
Το 2008, η «Ντίβα» άσκησε δημόσια και δριμεία κριτική κατά της εισβολής της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, γεγονός που την οδήγησε ξανά στα δικαστήρια. Εκείνη τη φορά, δικαιώθηκε η ίδια.