Με ένα θερμό εναγκαλισμό με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου άρχισε η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από το Χάταϊ, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε μάλιστα επιπλέον βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία. Αμέσως μετά είχε την ευκαιρία να μιλήσει με Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά και με οικογένειές Τούρκων. Ακόμη και να βοηθήσει στη διανομή της βοήθειας.
«Αυτό που θέλω να γνωρίζει η Τουρκία είναι πως οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό της και θα παραμείνουν όσο χρειαστεί μέχρι να το ξεπεράσει» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Επόμενος σταθμός του η Άγκυρα, όπου αναμένεται να δει εκ νέου τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο. Μια συνάντηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπου, εκτός από την βοήθεια για το σεισμό, θα τεθούν επί τάπητος τα δύο καυτά ζητήματα: η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η άρση των ενστάσεων της Τουρκίας για την ένταξη κυρίως της Σουηδίας στη Συμμαχία αλλά και της Φινλανδίας, γεγονός που έχει συνδεθεί μάλιστα άμεσα με την πώληση των F-16 από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.
Στους ισχυρισμούς της Τουρκίας για επικύρωση της ένταξης μόνο της Φινλανδίας, έτσι ώστε να λάβει τα F-16, απαντά για ακόμη μια φορά ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει μεταφορά των F-16 εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να αρνείται την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ούτε αν δεχτεί τη Φινλανδία θα εγκριθεί η αποστολή των F-16 και νομίζω ότι αυτό είναι το γενικό κλίμα», τονίζει ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής.
Στο εσωτερικό, μείζον ζήτημα είναι η αναβολή ή όχι των εκλογών. Η Χουριέτ αναφέρει πως ο Ερντογάν φαίνεται να επιμένει στη διεξαγωγή τους όπως είχε προγραμματιστεί, στις 14 Μαΐου. Όμως, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία μετά τον σεισμό, δέχεται πιέσεις από το κόμμα του να τις αναβάλει για τις 18 Ιουνίου. Τις επόμενες μέρες μάλιστα θα έχει συνάντηση με τον κυβερνητικό του εταίρο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί για το θέμα.
Δύσκολο για τον Ερντογάν να πει «Όχι» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία-Φινλανδία
Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε για πρώτη φορά στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών, σε μια χώρα που βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας της. Εν μέσω μιας τρομακτικής καταστροφής από διπλό σεισμό με τεράστια οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, ενώ θεωρητικά βαδίζει σε εκλογές σε λίγους μήνες.
Για πρώτη φορά στην εικοσαετή θητεία του, ο πρόεδρος Ερντογάν θα δυσκολευτεί να βρει εύκολα λύσεις. Η οργή της κοινωνίας προς την κυβέρνηση δεν θα κοπάσει εύκολα, ενώ οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί θεωρούν ότι η Τουρκία θα χρειαστεί μεταξύ 60-100 δις δολάρια για να αποκαταστήσει τις ζημίες που προκλήθηκαν από τους διπλούς σεισμούς.
Τα σενάρια περί εκλογών δίνουν και παίρνουν, η ημερομηνία της 18ης Ιουνίου φαίνεται η πιο πιθανή αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο. Η προσοχή του προέδρου Ερντογάν είναι απορροφημένη στα τεράστια εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Όμως υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες και για την τουρκική διπλωματία.
Η επίσκεψη Μπλίνκεν, όπως και επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ πριν από λίγες ημέρες, επαναφέρει επιτακτικά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι αυριανές συζητήσεις του Αμερικανού αξιωματούχου θα επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα και οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις της. Αλλά είναι συζητήσιμο αν η τουρκική πλευρά θα μπορεί να επιμείνει στις αντιρρήσεις της με το ίδιο σθένος που είχε ως τώρα.