Οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν και ερευνούν πλοίο υπό ρωσική σημαία το οποίο μεταφέρει χιλιάδες τόνους σιτηρών, έπειτα από αίτημα του Κιέβου που κάνει λόγο για φορτίο «κλεμμένο» από την Ουκρανία.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι το Zhibek Zholy μεταφέρει παράνομα 7.000 τόνους σιτηρών από το υπό ρωσική κατοχή λιμάνι του Μπερντιάνσκ και οι Τούρκοι τελωνειακοί ανέλαβαν δράση. Τούρκοι αξιωματούχοι που επικαλείται ο Guardian ανέφεραν ότι το πλοίο είναι έξω από το λιμάνι του Καράσου, στη Μαύρη Θάλασσα και ότι γίνονται έρευνες για την προέλευση του φορτίου.
«Έπειτα από αίτημα, το πλοίο Zhibek Zholy ακινητοποιήθηκε έξω από το Καράσου. Οι ισχυρισμοί διερευνώνται διεξοδικά», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.
Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, εξέφρασε την ελπίδα να κατασχεθεί το φορτίο. «Έχουμε πλήρη συνεργασία. Το πλοίο βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού, έχει κατασχεθεί από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας», δήλωσε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο είναι υπό ρωσική σημαία, αλλά υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. «Το πλοίο είναι πράγματι υπό ρωσική σημαία, αλλά πιστεύω ότι ανήκει στο Καζακστάν και το φορτίο μεταφερόταν με συμβόλαιο ανάμεσα στην Εσθονία και την Τουρκία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Λαβρόφ.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κλέβει σιτηρά από ουκρανικές περιοχές που είναι υπό ρωσική κατοχή. Η περίπτωση του Zhibek Zholy έχει φέρει την τουρκική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς συνεχίζει να επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, για το ζήτημα των τροφίμων, σημειώνει ο Guardian.
Ο διορισμένος από τη Μόσχα ηγέτης της περιφέρειας της Ζαπορίζια- όπου βρίσκεται το Μπερντιάνσκ- είχε ανακοινώσει το ταξίδι του Zhibek Zholy ως το «πρώτο εμπορικό πλοίο» που μεταφέρει προμήθειες από λιμάνια υπό ρωσικό έλεγχο, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Έπειτα από αυτό, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, στις 30 Ιουνίου, στην οποία ανέφερε ότι το εν λόγω πλοίο εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» και πως κατευθύνεται στο Καράσου.
Για αυτό τον λόγο ζήτησε από την Τουρκία να «διενεργήσει επιθεώρηση στο πλοίο, να κατασχέσει δείγματα από τα σιτηρά για αναλύσεις και να απαιτήσει πληροφορίες για την προέλευση των σιτηρών».
Όμως, παραμένει η δυσκολία της ταυτοποίησης της προέλευσης των σιτηρών, σημειώνει ο Guardian.. Οι διορισμένες από τη Μόσχα διοικήσεις στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι συνεργάζονται με ντόπιους αγρότες, για να φτάσουν τα σιτηρά στην παγκόσμια αγορά.
Σήμερα, Τρίτη, οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές στη Ζαπορίζια ανακοίνωσαν συμφωνία για την πώληση σιτηρών στο Ιράκ, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Ρώσοι έμποροι και κρατικές εταιρείες αγοράζουν σιτηρά από τους αγρότες της περιοχές, δήλωσε ο επικεφαλής της Ζαπορίζια, Γεβγκένι Μπαλίτσκι, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
«Οι τιμές δεν είναι κακές αυτή τη στιγμή. Ένας αγρότης παίρνει περίπου 200 δολάρια για έναν τόνο σιτηρών, που είναι καλό, γιατί το κόστος παραγωγής είναι περίπου 120 δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη και τη μακρά περίοδο αποθήκευσης που επιβλήθηκε», δήλωσε.