Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η συμμορία δρούσε σε συνεργασία με το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου έκτακτης ανάγκης 112 και μετέφεραν βρέφη στις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών των ιδιωτικών νοσοκομείων με τα οποία είχαν προηγουμένως συμφωνήσει, προκαλώντας τον θάνατο τους και αποκομίζοντας αθέμιτα κέρδη.
Με το κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελία, η ποινή για τους υπόπτους για τις κατηγορίες της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση από απερίσκεπτη συμπεριφορά», της «κατευθυνόμενης απάτης», της «σύστασης οργάνωση για διάπραξη εγκλήματος» και «παραποίηση επίσημων εγγράφων» θα φτάσει από 177 χρόνια και 6 μήνες έως 589 χρόνια και 9 μήνες!
Αν και ο εισαγγελέας που διεξήγαγε την έρευνα δέχτηκε απειλές κατά της ζωής τους και της οικογένειάς του, 12 άτομα συνελήφθησαν από ομάδες χωροφυλακής και θα βλάψουν την οικογένειά του εάν κάποιοι ύποπτοι δεν αφεθούν ελεύθεροι. Ενώ 4 άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, συνελήφθησαν 5 στους 8 υπόπτους και 3 από αυτούς τέθηκαν υπό δικαστικό έλεγχο.
Ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες των νοσοκομείων που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο, στο σκάνδαλο προστέθηκαν και νέες. Ενώ παρόμοιοι ισχυρισμοί διαδόθηκαν από διάφορες επαρχίες της Ανατολίας, το κατηγορητήριο ανέφερε ότι οι ύποπτοι ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για τις επιθεωρήσεις που έπρεπε να διενεργηθούν στα νοσοκομεία και ότι ένα μωρό κοιμήθηκε αφού του έδωσαν βαριά ναρκωτικά!
Αποκαλύφθηκαν τα ονόματα 19 ιδιωτικών νοσοκομείων όπου η συμμορία δρούσε οργανωμένα. Το νοσοκομείο του πρώην υπουργού Υγείας Mehmet Müezzinoğlu, το ιδιωτικό Νοσοκομείο Avcılar, βρίσκεται στη λίστα που περιλαμβάνεται στην περίληψη της αστυνομίας.
Το μωρό του Kamil Tan, ενός πολίτη που ζει στη Sakarya, γεννήθηκε στο Private B. Hospital στο Adapazarı στις 28 Νοεμβρίου 2018. Ο Tan ενημερώθηκε ότι το μωρό του θα έπρεπε να μείνει σε θερμοκοιτίδα για λίγο και ότι αυτή ήταν μια διαδικασία ρουτίνας .
Ο Ταν εξήγησε τη διαδικασία ως εξής: Περίπου 10 ώρες αργότερα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Α. Κοτζαέλι, όπου είπαν ότι θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο με μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Τότε μας είπαν «Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούμε, είναι μια διαδικασία ρουτίνας». Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο, μας είπαν «το μωρό σας θα πεθάνει». Περάσαμε δύο νύχτες στο ιδιωτικό Α. Νοσοκομείο. Ο γιατρός είπε ότι η κατάσταση του μωρού επιδεινώθηκε σε ορισμένα χρονικά διαστήματα όλη τη νύχτα και μας είπαν ότι το πρόβλημα διαγνώστηκε ως πνευμονική υπέρταση λόγω ανάπτυξης των πνευμόνων. Αν και δεν υπήρχε ελπίδα για τελική θεραπεία, το πρωί μας ζήτησαν να πληρώσουμε περίπου 3.500 TL για την επεξεργασία αερίου μονοξειδίου του αζώτου, η οποία δεν καλύπτεται από το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK). Αν και είπαν ότι θα εκδώσουν νομοσχέδιο, δεν το έκαναν ποτέ. Αργότερα την ίδια μέρα, όταν βρέθηκε ο γιατρός, μεταφέρθηκε στο ιδιωτικό Γ.Υ. Νοσοκομείο για την επέμβαση. Εδώ, στις 30 Νοεμβρίου, το μωρό μου πέθανε λίγες ώρες αργότερα. Μετά την κηδεία, όταν πήγα στο ιατρείο για να ζητήσω τα αρχεία θεραπείας του μωρού μου, μου είπε ότι μπορούσα να τα πάρω. Ο γιατρός που ήταν δίπλα του ζήτησε τότε διάλειμμα και όταν επέστρεψα στο δωμάτιο μετά από 5 λεπτά, μου είπαν «δεν βγάζουμε δίσκους, πήγαινε να παραπονεθείς σε όποιον θέλεις». Ως αποτέλεσμα, δεν μου έδωσαν καμία πληροφορία.
Ωστόσο, το σκάνδαλο δεν περιορίστηκε στα νεογέννητα μωρά. Υποστηρίχθηκε ότι ηλικιωμένοι ασθενείς που εισήχθησαν σε κρατικά και δημοτικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μεταφέρθηκαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας συμβεβλημένων ιδιωτικών νοσοκομείων και ότι ο κορεσμός αυτών των ασθενών διατηρήθηκε εσκεμμένα σε χαμηλά επίπεδα και η παραμονή τους στο νοσοκομείο παρατεταμένη. Υποστηρίχτηκε επίσης ότι οι κατάκοιτοι ασθενείς στην Κωνσταντινούπολη παραπέμπονταν παράτυπα σε ιδιωτικά νοσοκομεία με μονάδες αιμοκάθαρσης.