Με τίτλο «Για τον Αιώνα της Τουρκίας – Τα σωστά βήματα» παρουσιάστηκε χθές το βράδυ, σε πανηγυρική προεκλογική εκδήλωση, από τον Ταγίπ Ερντογάν το 485 σελίδων προεκλογικό πρόγραμμα του AKP. Το κείμενο αποτελεί συνδυασμό απολογισμού και προγραμματικών διακηρύξεων. Διαρθρώνεται σε Έξι Πυλώνες πολιτικής. Ο 5ος Πυλώνας αφορά στην Εξωτερική Πολιτική (περίπου 50 σελίδες). Εδώ απαντούν διάσπαρτες άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος αναφορές.
Παράλληλα, στον υπογεγραμμένο από τον Ταγίπ Ερντογάν “Πρόλογο” προσδιορίζονται δύο γενικές κατευθύνσεις – ιδανικά του ‘κινήματος’ AKP: «Μια Ισχυρή και Μεγάλη Τουρκία» και «Ένας πιο δίκαιος κόσμος».
Επεξηγώντας το δεύτερο ιδανικό, ο Ερντογάν αναφέρει:
«Στη νέα εποχή, ο ιμπεριαλισμός οργανώνεται όχι μόνο μέσω οργανισμών αλλά και μέσω κρατών-πληρεξουσίων. Η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία δεν προσφέρεται επειδή αγαπούν πολύ την Ουκρανία, αλλά για να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη αστάθεια μέσω της Ουκρανίας. Η ίδια κατάσταση και νοοτροπία βρίσκεται και πίσω από τη στήριξη που προσφέρεται στην Ελλάδα σήμερα. Προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο για νέες ανισορροπίες και συγκρούσεις ενθαρρύνοντας την Ελλάδα στην περιοχή. Έτσι, ο κόσμος παρασύρεται σε μια νέα περίοδο αστάθειας, με νέους τύπους εντάσεων, συγκρούσεων και πολέμων που διεξάγονται, από την μια πλευρά, μέσω ‘πληρεξούσιων’ οργανισμών και κρατών [σ.σ. ενν. πολέμους ‘δι’ αντιπροσώπων’], και από την άλλη πλευρά με τα μέσα της οικονομίας. Ως Τουρκία, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό και το ΑΚP προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό.»
Ο Τέταρτος Πυλώνας της ‘Εκλογικής Δήλωσης 2023’ αφορά σε «Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα». Επισημαίνονται οι εξής αναφορές (προέρχονται από τα ‘απολογιστικά’ μέρη του 4ου Πυλώνα, τέτοια μέρη περιλαμβάνονται σε κάθε Πυλώνα και τα υποκεφάλαιά του, υπό τον τίτλο «Τι κάναμε μαζί»):
● Στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε για λατρεία ως τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο για 86 χρόνια από το 1934, στις 24 Ιουλίου 2020, με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό του έθνους μας, τελέστηκε η Προσευχή της Παρασκευής και έτσι προσφέρθηκε στην υπηρεσία του μουσουλμανικού κόσμου και όλης της ανθρωπότητας ως τζαμί, σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη. Ξεκινήσαμε ολοκληρωμένες εργασίες αποκατάστασης στο τζαμί της Αγίας Σοφίας […] Το έργο, που είναι το σύμβολο της κατάκτησης, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει την ανθρωπότητα σύμφωνα με την κληρονομιά του Φατίχ και σύμφωνα με την ταυτότητά του ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.
● Αποκαταστήσαμε και ανοίξαμε χώρους λατρείας που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες και πεποιθήσεις, όπως η Μονή Sümela, η εκκλησία Akdamar, η εκκλησία Sveti Stefan (Σιδερένια Εκκλησία) και η Μεγάλη Συναγωγή της Αδριανούπολης.
● Διασφαλίσαμε δικαιώματα ιδιοκτησίας επιστρέφοντας ακίνητη περιουσία σε κοινοτικά ιδρύματα που ανήκουν σε μειονότητες. Με τις ρυθμίσεις που κάναμε, εξασφαλίσαμε την εγγραφή 1084 ακινήτων στο όνομα κοινοτικών ιδρυμάτων μεταξύ 2003 και 2018.
Ο Πέμπτος Πυλώνας της ‘Εκλογικής Δήλωσης 2023’ αφορά στην εξωτερική πολιτική και, πέραν των εισαγωγικών και καταληκτικών γενικών διακηρύξεων περί περαιτέρω ενίσχυσης της «διεθνούς ηγετικής παρουσίας της Τουρκίας» (όπου ευδιάκριτη η αποστασιοποίηση από τη ‘Δύση’), με στόχο, μάλιστα, την «εγκαθίδρυση ενός «’Άξονα Τουρκίας», περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναφορές στην «υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας», «ιδίως στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», όπου σημειώνεται πως «κινήσεις της Ελλάδας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας» και υπογραμμίζεται ότι: «Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μέσω διπλωματικών συνομιλιών με τη γειτονική μας Ελλάδα, η οποία στάθηκε στο πλευρό μας κατά τη διάρκεια της Καταστροφής του Αιώνα».
Επίσης, γίνεται αναλυτική καταγραφή πεπραγμένων όσον αφορά στην υπεράσπιση δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο [γνωστοποιήσεις ΟΗΕ, άδειες εξόρυξης ΤΡΑΟ κ.ά.]. Παράλληλα, γίνονται εκτενείς αναφορές στο κυπριακό, με την υπογράμμιση πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου το συντομότερο, προκειμένου να τερματιστεί κάθε είδους αδικία εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, συνεχίζοντας την υποστήριξή μας προς την ΤΔΒΚ στο Κυπριακό, την εθνική μας υπόθεση.»
Ιδιαίτερες (απολογιστικές) αναφορές γίνονται και στην πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη (όπως και στον Καύκασο, τα Βαλκάνια και αλλού) καθώς και στο τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο.
Συγκεκριμένες αναφορές:
● Χάρη στην αποφασιστική μας στάση και την ικανότητα που έχουμε αναπτύξει για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, προστατέψαμε τα δικαιώματά μας σε όλη τη Γαλάζια Πατρίδα μας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
● Η Τουρκία έχει δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι είναι ένας παράγοντας που παρέχει σταθερότητα και γεννά εμπιστοσύνη χρησιμοποιώντας τη σκληρή ισχύ, τη διπλωματική ικανότητα και την ήπια ισχύ με ισορροπημένο τρόπο σε κρίσεις.
● […] Η ηγετική μας διπλωματία έχει παίξει βασικό ρόλο στην επίλυση κρίσεων στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τον Τουρκικό Κόσμο και στη διασφάλιση της εξομάλυνσης. Η χώρα μας, με την ισχυρή και ηγετική κρατική εμπειρία της, είναι έτοιμη για τις νέες αβεβαιότητες και συγκρούσεις στις οποίες βυθίζεται ο κόσμος. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις απειλές του χαοτικού κόσμου, θα συνεχίσουμε να κάνουμε καινοτόμα βήματα για την ενίσχυση της δικής μας στρατιωτικής και διπλωματικής ικανότητας, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη θέση μας σε ρεαλιστική βάση εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ενώπιον της ΕΕ. Με την αποτελεσματική εξωτερική μας πολιτική και την αποτρεπτική μας ικανότητα, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τον δικό μας άξονα στον Τουρκικό Αιώνα.
● Το διεθνές σύστημα υφίσταται μεγάλη μεταμόρφωση. Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων είναι μάρτυρας των αβεβαιοτήτων και των συγκρούσεων του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Η στρατηγική υπεροχή της Δύσης σε οικονομικό, διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα διαβρώνεται. Οι μη δυτικοί παράγοντες αυξάνουν την επιρροή τους στη διεθνή πολιτική, ειδικά η ασιατική ήπειρος μετατρέπεται σε νέο κέντρο έλξης.
● Η έλλειψη παγκόσμιας ηγεσίας γίνεται επίσης αισθητή μέρα με τη μέρα. Η επιδημία του Covid και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι τα δύο τελευταία παραδείγματα αυτής της κατάστασης. Αντί να δώσουν προτεραιότητα στην παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη, οι παγκόσμιοι παράγοντες ακολουθούν μια πολιτική με επίκεντρο τις δικές τους προτεραιότητες. […] Οι ταυτόχρονες συγκρούσεις στη γειτονική μας γεωγραφία δείχνουν ότι έχουν συμβεί ριζικές αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον της Τουρκίας. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τα βήματα της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο περιφερειακός ανταγωνισμός που αφορά στην ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Το περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας στον Νότιο Καύκασο είναι εύθραυστο επειδή δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συνολική συμφωνία.
●Το διεθνές σύστημα αναμένεται να διαμορφωθεί σε ένα πιο ανταγωνιστικό και συγκρουσιακό γεωπολιτικό περιβάλλον τα επόμενα χρόνια. Κάποιες χώρες καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για να μετατρέψουν το παγκόσμιο σύστημα σε αρένα κατανομής εξουσίας. Αυτή η συνθήκη έχει καταστήσει τη διπλωματική επιρροή, την αποτρεπτική ισχύ, το οικονομικό δυναμικό και τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας πιο σημαντικά από ποτέ. Η Τουρκία υπό την ηγεσία μας έχει γίνει ένας από τους βασικούς παράγοντες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ισχύος, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη διαχείριση παγκόσμιων και περιφερειακών κρίσεων.
● Από το 2011, είμαστε ενεργός υποστηρικτής όλων των πολιτικών διαδικασιών που διεξάγονται υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επίλυση διαφορών στη χώρα [Λιβύη], στο πλαίσιο διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης, με στόχο τη διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης, η οποία έχει μεγάλη σημασία για την ειρήνη και την ασφάλεια της λεκάνης της Μεσογείου και της αφρικανικής ηπείρου.
● […] υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Ασφάλειας ως απάντηση στις επιθέσεις στην Τρίπολη το 2019. Με την εκπαίδευση και την συμβουλευτική υποστήριξη που παρείχαμε, διευκολύναμε την εδραίωση ισορροπίας και την κατάπαυση του πυρός, ανοίγοντας το δρόμο για μια διαδικασία πολιτικής λύσης μέσω του διαλόγου μεταξύ των Λιβύων.
● Με το Μνημόνιο Συναντίληψης για τον Περιορισμό της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, που υπογράφηκε με τη νόμιμη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας την ίδια χρονιά, εξασφαλίσαμε τη μεγιστοποίηση των συμφερόντων και των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον Οκτώβριο του 2022, υπογράψαμε και Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα των Υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο χωρών.
● Υπερασπιστήκαμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιταχύναμε τις προσπάθειες οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας μέσω διαλόγου και συνεργασίας. Υπογράψαμε τη «Συμφωνία Οριοθέτησης Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας» με την ‘ΤΔΒΚ’.
● Καθορίσαμε περιοχές αδειών εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο το 2009 και το 2012 και χορηγήσαμε άδειες εξερεύνησης και εξόρυξης στην TPAO. Επιταχύναμε τις εργασίες σεισμικών ερευνών από τα πλοία μας, έρευνας και γεωτρήσεων, προκειμένου να προσδιορίσουμε τους πόρους υδρογονανθράκων σε αυτές τις περιοχές και να επωφεληθούμε από αυτούς τους πόρους.
● Η θέση μας σχετικά με τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα Ηνωμένα Έθνη το 2004 και στη συνέχεια το 2005, το 2013, το 2014 και το 2019. Στην κοινοποίηση που κάναμε στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019, καταγράψαμε ότι τα θαλάσσια σύνορά μας εκτείνονται μέχρι τα χωρικά ύδατα των έναντι νησιών στην περιοχή. Έχουμε δηλώσει ότι τα νησιά δεν έχουν αποτέλεσμα που να εμποδίζει την προβολή της τουρκικής ακτογραμμής και την υφαλοκρηπίδα. Ενημερώσαμε τελευταία φορά τον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επεκτείναμε το πεδίο ευθύνης έρευνας και διάσωσης και τις συναφείς δραστηριότητές μας ώστε να συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα μας το 2020, μετά την κοινοποίηση της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο στον ΟΗΕ.
● Εξαλείψαμε τις προκλητικές προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, με παρεμβάσεις μας τόσο στο πεδίο όσο και στο ΄(διπλωματικο) ‘τραπέζι’.
● Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες όπως η πρόταση για διοργάνωση μιας Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο που θα ανοίξει την πόρτα στον διάλογο.
● Συνεχίσαμε την υποστήριξή μας στην ‘ΤΔΒΚ’ στο Κυπριακό, που είναι η εθνική μας υπόθεση. Υπερασπιστήκαμε την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης βασισμένης στα δεδομένα [σ.σ. status quo] στο νησί και στην απόδοση κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, που είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού.
● Εφόσον η Διάσκεψη για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στο Crans-Montana το 2017 υπήρξε ατελέσφορη λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, δηλώσαμε ότι το μοντέλο λύσης της ομοσπονδίας δεν θα αποτελέσει στο εξής αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
● Υποστηρίξαμε ενεργά τη «λύση των δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα», η οποία θα διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια της ‘ΤΔΒΚ’.
● Αφού καλέσαμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει επίσημα την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ στην ομιλία [του Τ/Προέδρου] στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο 2022, στη συνέχεια εξασφαλίσαμε ότι η ‘ΤΔΒΚ’ έγινε αποδεκτή ως μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Έτσι, η ‘ΤΔΒΚ’ έγινε δεκτή σε διεθνή οργανισμό με το συνταγματικό της όνομα για πρώτη φορά. Ο ‘πρόεδρος’ της ‘ΤΔΒΚ’ Τατάρ παρευρέθη στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 15 Μαρτίου 2023.
● Ο αριθμός των Γραφείων Αντιπροσωπείας της ‘ΤΔΒΚ’, που ήταν 11 το 2002, αυξήθηκε σε 27 μέχρι το 2022. Έχουμε αυξήσει την ‘ορατότητα’ των Τουρκοκυπρίων στα μάτια της ΕΕ, των ΗΠΑ και διαφόρων χωρών του κόσμου.
● Στην περιοχή Βαρόσια, η οποία ήταν κλειστή για 46 χρόνια, ανοίξαμε το παραλιακό τμήμα και δύο δρόμους που οδηγούν στην παραλία, σε πρώτο στάδιο, και αφαιρέσαμε την πιλοτική περιοχή, που αντιστοιχεί στο 3,5%, από την στρατιωτική ζώνη.
● Παρά τα πολιτικά εμπόδια, έχουμε θέσει ως στρατηγικό μας στόχο την πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου 2005 και 16 από τα 35 κεφάλαια έχουν ανοιχτεί μέχρι στιγμής σε διαπραγματεύσεις. Έχουμε δημιουργήσει μηχανισμούς διαλόγου υψηλού επιπέδου στους τομείς της υγείας, του κλίματος, της γεωργίας, της μετανάστευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Στρατηγικές προς τον Αιώνα της Τουρκίας
- Θα οικοδομήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας.
- Θα θεσμοθετήσουμε πρωτοβουλίες παρουσίας στις ηπείρους (σ.σ. όλο τον κόσμο).
- Θα πρωτοστατήσουμε στην εγκαθίδρυση μιας δικαιότερης παγκόσμιας τάξης.
- Θα εγκαθιδρύσουμε τον Άξονα της Τουρκίας ασκώντας τις πολιτικές μας σε αυτά τα τρία κεφάλαια με μια πολυδιάστατη διπλωματία. […]
● Οι σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες και περιοχές αποτελούν το πρώτο κεφάλαιο αρχιτεκτονικής της εξωτερικής μας πολιτικής. Κύριος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με γειτονικές χώρες και περιοχές στο πλαίσιο της αρχής της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.
● Στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ μας, θα κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα για να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘ΤΔΒΚ’, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
● Συνεχίζοντας την υποστήριξή μας στην ‘ΤΔΒΚ’ στο Κυπριακό, την εθνική μας υπόθεση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να μπει τέλος σε κάθε είδους αδικίες κατά των Τουρκοκυπρίων.
● Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις συγκρούσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων με τη Γείτονα Ελλάδα, που ήταν μαζί μας στην ‘Καταστροφή του Αιώνα’. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχύσει την οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτιστική αλληλεπίδραση και συνεργασία των δύο γειτονικών χωρών. Θα υποστηρίξουμε κάθε είδους διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που θεμελιώνονται στην επιδίωξη της σταθερότητας, στη δίκαιη κατανομή των πόρων και σε μια πολυμερή εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο.
● Θα συμβάλουμε σθεναρά σε προσπάθειες όπως η «Πρωτοβουλία Ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο» με στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε λεκάνη ειρήνης και ευημερίας.
● Ενισχύοντας τη θέση μας εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στη συμμαχία με βάση την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας.
● Θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότιμης εταιρικής σχέσης. Ενισχύοντας τον στρατηγικό μηχανισμό που έχουμε δημιουργήσει, θα διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα σύμφωνα με τις προτεραιότητες ασφαλείας της χώρας μας, ιδιαίτερα στα θέματα PYD/YPG, FETO και κυρώσεων.
● Θα συνεχίσουμε τις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις με τη Ρωσία και τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε την ειρηνική επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων, ιδιαίτερα του ζητήματος της Συρίας και της Ουκρανίας, τηρώντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
● Θα υποστηρίξουμε ενεργά τη συνεχιζόμενη διαδικασία πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας διασφαλίζοντας τα νόμιμα δημοκρατικά δικαιώματα του λιβυκού λαού. Στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Λιβύης και της χώρας μας, θα προωθήσουμε περαιτέρω τις στρατηγικές μας σχέσεις από κάθε άποψη.
Πηγή: ertnews.gr