Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Το Κατάρ πραγματοποίησε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τουρκικά στρατεύματα τη Δευτέρα, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης της χώρας, επιδεικνύοντας τη στρατηγική συμμαχία τους δύο μήνες έπειτα από την επιβολή του μποϊκοτάζ από τα αραβικά γειτονικά κράτη που κατηγορούν τη Ντόχα για υποστήριξη της τρομοκρατίας.
Τα στρατιωτικά γυμνάσια αποσκοπούν στη βέλτιστη ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ για την υπεράσπιση «ζωτικών οικονομικών και στρατηγικών υποδομών», ανέφερε η κρατική εφημερίδα Al-Sharq.
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επιτάχυνε τη σχετική νομοθετική διαδικασία στις 7 Ιουνίου προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εγκατάσταση εκατοντάδων στρατευμάτων σε στρατιωτική βάση στο Κατάρ, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε το 2014, σε μια επίδειξη υποστήριξης στο Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη Αμερικανική αεροπορική βάση στην περιοχή.
Η Άγκυρα δήλωσε ότι θα τοποθετήσει 3.000 στρατιώτες στη βάση η οποία θα χρησιμεύσει ως χώρος για κοινές ασκήσεις, ενώ το έμψυχο δυναμικό πρόκειται να στηρίξει τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία βρέθηκε δίπλα στο Κατάρ αφότου η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν την χαρακτήρισαν υποστηρικτή της τρομοκρατίας, κατηγορία την οποία η Ντόχα αρνείται και συνακόλουθα διακόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις και οι μεταφορές μεταξύ τους.
Τα προαναφερθέντα αραβικά κράτη επιθυμούν το Κατάρ να μην λειτουργήσει την τουρκική βάση, να περιορίσει τις σχέσεις του με το Ιράν και να κλείσει το τηλεοπτικό κανάλι του Al Jazeera.
Εντούτοις, η Τουρκία και το Κατάρ διατηρούν ιδεολογικούς δεσμούς, καθώς το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έχει ισλαμιστικές ρίζες και η Ντόχα είναι κύριος υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία οι αντίπαλοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Τουρκία είχε εμφανιστεί αρχικά ενδεδυμένη με τον μανδύα του διαμεσολαβητή στη διένεξη και όχι καταφανώς υπέρ του Κατάρ. Πλέον, έχει αναπόφευκτα «διαλέξει στρατόπεδο» και το ζητούμενο είναι πόσες και ποιες προεκτάσεις θα έχει η κίνησή της αυτή στις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν. Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας εντός του Κατάρ, μιας και το τελευταίο διάστημα τα μέτωπα διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο κρατών είναι ουκ ολίγα.
Πηγές: Reuters, AFP