Καθώς η Άγκυρα αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την παράνομη αναθεωρητική ατζέντα της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εμφανίζεται δήθεν διαλλακτικός, εκτοξεύοντας όμως έμμεσες αλλά σαφείς απειλές κατά της Ελλάδας.
«Περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια να έρθει η ελληνική αντιπροσωπεία για την τέταρτη συνάντηση, η οποία θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Αλλά δεν ήρθαν. Το να λέμε ότι δεν θα καταπατήσουμε τα δικαιώματά μας δεν αποτελεί απειλή. Μην αναλώνεστε στις υποκινήσεις από άλλους. Πατήστε τα πόδια σας στο έδαφος» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.
Η Αθήνα απορρίπτει τις αιτιάσεις Ακάρ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν κάνει βήμα πίσω στα θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
«Αυτή η συνεχής προκλητική τακτικής της Τουρκίας δεν υπάρχει περίπτωση να μας αποπροσανατολίσει από τη βασική κατεύθυνση της πολιτικής μας τόσο στο επίπεδο της διπλωματίας, ν’ αναδεικνύουμε το αβάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών, να ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας. Και να έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε απέναντι σε κάθε πρόκληση έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Μία ημέρα μετά το σαφές μήνυμα του Κονγκρέσου προς την Άγκυρα να σταματήσει τις υπερπτήσεις, αλλά και τη δήλωση Μενέντεζ ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πώληση F16 στην Τουρκία, όσο ο Ερντογάν συνεχίζει αυτή την τακτική, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαιτεί εκ νέου από την Τουρκία ν’ αποκλιμακώσει την ένταση.
«Η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος. Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα μέρη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και όσον αφορά στην Τουρκία και όσον αφορά στη Συρία και όταν πρόκειται για άλλες εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Ανοίγοντας περισσότερο τη «βεντάλια» των προκλήσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει ζήτημα μειονότητας στη Θράκη.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης & και τα ανθρώπινα δικαιώματα της «Τουρκικής Μειονότητας». Δεν αφήσαμε ποτέ μόνους στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ!» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ακόμα μια ομιλία σε εμφανή αναθεωρητικό και αντιδυτικό τόνο έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για τον Αιώνα της Τουρκίας με όλα τα στοιχεία του και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας αδιάκοπα. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, δεν θα επιτρέψουμε σε τρομοκρατικές οργανώσεις, παγκόσμιες ίντριγκες ή οικονομολόγους που θέλουν να θέσουν την χώρα υπό (ξένη) κηδεμονία, να μας αποτρέψουν από την πορεία μας» σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Πυξίδα για την Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο, διαμηνύει από τη Βουλγαρία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Για την Ελλάδα η καταδίκη κάθε αναθεωρητικής πολιτικής είναι ζήτημα αρχής και άμεσου εθνικού συμφέροντος, ενώ η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου είναι θεμέλιος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής» σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Άκυρο» Μακρόν σε Ερντογάν
Μια επίσκεψη Μακρόν στην Τουρκία -σημειώνουν πληροφορίες του ειδησεογραφικού ιστότοπου Middle East Eye που επικαλείται πηγές κοντά στο Ελυζέ- δε θα είχε νόημα εάν προηγουμένως Παρίσι και Άγκυρα δε λύσουν τις διαφωνίες τους στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και συγκεκριμένα όσον αφορά τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.
Η θέση της Γαλλίας είναι ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, υποδαυλίζοντας τις εντάσεις και αποξενώνοντας την Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η λύση δύο κρατών στην Κύπρο που προκρίνει η Άγκυρα, αντίκειται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, λένε οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν έχει καμία ξεχωριστή ατζέντα στο ζήτημα αυτό και επιθυμεί μία λύση του Κυπριακού βάσει ακριβώς των παραμέτρων του ΟΗΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος δε θα ήθελε να διακινδυνεύσει μια επίσημη επίσκεψη πολύ κοντά στις εκλογές, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει ή να θεωρηθεί ότι επηρεάζει την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Πηγή: ertnews.gr