Σεισμική έξαρση που θα δώσει και άλλους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα εκτιμά ο διάσημος Τούρκος σεισμολόγος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Εβγκέν Αχμέτ Σερτσάν προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες ο Εγκέλαδος θα χτυπήσει τις δύο γειτονικές χώρες.
«Καθώς η γεωτεκτονική πίεση είναι πολύ υψηλή στην Τουρκία περιμένω κι άλλους σεισμούς στην Τουρκία, επίσης και στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια μέσα στους επόμενους μήνες» δήλωσε.
Οι φόβοι των σεισμολόγων επικεντρώνονται στο μεγάλο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας. «Έχουμε βασικά τέσσερις σεισμικές περιοχές στην Τουρκία. Η πρώτη είναι το ρήγμα της Β. Ανατολίας που ξεκινά από την Τουρκία και μετά διασχίζει το βόρειο Αιγαίο και μπαίνει μέσα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το πρώτο και το πιο άγριο. Και το δεύτερο είναι στην περιοχή του Αιγαίου» τόνισε ο Σερτσάν.
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η βύθιση της αφρικανικής πλάκας από τα 3-4 εκατοστά τον χρόνο, έχει επιταχυνθεί την τελευταία επταετία στα 5, αυξάνοντας τις γεωτεκτονικές πιέσεις στο ελληνικό τόξο και επομένως και την πιθανότητα μεσαίων και μεγάλων σεισμών.
Στους 38 οι νεκροί – Τελειώνουν τις έρευνες τα σωστικά συνεργεία
Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες εξανεμίζονται, μετά τον εντοπισμό από τους διασώστες πτωμάτων στα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στην Ελαζίγ από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε την ανατολική Τουρκία, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 38 ανθρώπους, το βράδυ της Παρασκευής (24/01).
Στη συνοικία Σουρσουρού της Ελαζίγ, σε κοντινή απόσταση από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, οι ομάδες διάσωσης βρήκαν τρεις ανθρώπους νεκρούς στα χαλάσματα μιας πολυκατοικίας που κατέρρευσε. Μόλις έμαθαν ότι ένας από τους συγγενείς τους βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, γυναίκες που περίμεναν σε κοντινή απόσταση κάποιο νέο για τους δικούς τους, ξέσπασαν σε κλάματα, περιγράφει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται προσωρινά σε 38 και περισσότεροι από 1.600 είναι οι τραυματίες. Πάνω από 100 άνθρωποι παραμένουν υπό νοσηλεία, οι 13 σε σοβαρή κατάσταση.
Οι διασώστες, που δίνουν μάχη στα ερείπια παρά το τσουχτερό κρύο, έβγαλαν ζωντανούς 45 ανθρώπους από τα χαλάσματα, από την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κοντά στο τετραώροφο κτήριο που κατέρρευσε στο Σουρσουρού, δεκάδες άνθρωποι περιμένουν με αγωνία νέα για τους δικούς τους. «Είναι δύσκολο, όμως πρέπει να επιδείξουμε υπομονή» είπε ένας εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου σε μια γυναίκα που αγωνιούσε για την ξαδέλφη της, που διέμενε στο κτίριο. «Οι εγκλωβισμένοι εκεί κάτω δίνουν μάχη. Πρέπει να είμαστε δυνατοί».
Πολικές θερμοκρασίες
Όμως, 36 ώρες μετά τον σεισμό και ενώ ο υδράργυρος κατρακυλά κάτω των -10 βαθμών Κελσίου τη νύχτα, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες λιγοστεύουν. Δίνοντας μάχη με τον χρόνο, οι διασώστες πρέπει, την ίδια στιγμή, να προχωρούν με προσοχή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας κατάρρευσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, στο κτίριο στο Σουρσουρού, έξι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.
«Έχουν περάσει 36 ώρες (από τον σεισμό), ωστόσο έχουν ακόμη το χρονικό περιθώριο να ελπίζουμε» επισήμανε ο Σοϊλού κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου από την Ελαζίγ.
«Εάν είχαμε καλοκαίρι, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντέξουν λίγο περισσότερο, αναμφίβολα. Όμως, είναι δύσκολο να γίνει αυτό εξαιτίας του ψύχους. Μακάρι να τους βοηθήσει ο Θεός» είπε ο Χασάν Ντουράν, ένας συνταξιούχος.
Και ο ίδιος «φοβήθηκε για τη ζωή του», όταν ο σεισμός συγκλόνισε την περιοχή την Παρασκευή το βράδυ.
«Το κτίριο ταρακουνιόταν σαν να ήταν κούνια. Έχω ζήσει πολλούς σεισμούς, ποτέ κάτι παρόμοιο» αφηγήθηκε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, που επισκέφθηκε χθες την Ελαζίγ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι «θα ληφθούν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα (…) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν θα μείνει άστεγος».
Εντούτοις, ο φόβος των κατοίκων παραμένει ζωντανός λόγω των μετασεισμών, περισσότεροι από 700 από την Παρασκευή το βράδυ.