Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Τουσεν: Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι παράνομο και τοξικό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις προκύπτει οτι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο, τοξικό και μη βιώσιμο ανέφερε ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων της “Επιτροπής Αλήθειας” για το ελληνικό χρέος, Ερίκ Τουσέν. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο.

“Ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η διαχείρηση του ελληνικού δημόσιου χρέους συνιστά παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η ασκούμενη πολιτική προκάλεσαι ανθρωπιστική κρίση”, ανέφερε επίσης ο Ερίκ Τουσεν, εξηγώντας πως τα μνημόνια παραβιάζουν τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το ελληνικό σύνταγμα.

Μάλιστα ο ίδιος καταλήγει οτι είναι δικαίωμα της ελληνικής πλευράς η μονομερής αναστολής αποπληρωμής του χρέους λόγω ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με όλα αυτά φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ένα οπλοστάσιο θεσμικών εργαλείων που της επιτρέπουν να κάνει μια μονομερή στάση πληρωμών αν χρειαστεί χωρίς να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Παράλληλα υποστηρίζεται πολύ στο στόχο της αναδιάρθρωσης του χρέους από αυτά τα δεδομένα. Όμως χρειάζεται η πολιτική βούληση και το στρατηγικό σχέδιο για όλα τα παραπάνω,κάτι που η κυβέρνηση ακόμη χρειάζεται να να δουλέψει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων