Ποιοι ήταν οι αγαπημένοι προορισμοί των ταξιδιωτών και ποιοι κατέγραψαν τις περισσότερες ακυρώσεις. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έσωσαν την παρτίδα. Πού κινήθηκαν οι τιμές. Οι προσδοκίες για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός τον Αύγουστο, με τις αφίξεις και τα έσοδα σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας να… θυμίζουν κάτι από το 2019, έτος-σταθμό για τα τουριστικά μεγέθη της Ελλάδας.
Πλέον, οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το δίμηνο το οποίο θα κρίνει εάν επιτευχθεί τελικά ο αρχικός στόχος του 50% των εισπράξεων του 2019.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων που πραγματοποιεί από τις 14 Ιουνίου το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), το διάστημα από τις 16 Αυγούστου μέχρι και τις 22 Αυγούστου η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία που τελικά λειτούργησαν ανά την Ελλάδα προσέγγισε το 80%, με τη μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου να κυμαίνεται στα 114 ευρώ και τον μέσο αριθμό κρατήσεων ανά ξενοδοχείο να ανέρχεται σε 22.
Μάλιστα, η πληρότητα έφτασε στο peak της τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, δηλαδή το διάστημα από τις 9 έως τις 15 του μήνα, όταν το σχετικό ποσοστό ανήλθε στο 80,2%.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Πρωταθλήτρια για το διάστημα 16-22 Αυγούστου αναδείχθηκε η Πελοπόννησος, με την πληρότητα των ανοιχτών ξενοδοχείων να προσεγγίζει το 86%, αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική των οδικών προορισμών και το φετινό καλοκαίρι.
Ακολούθησε με μικρή διαφορά η Κρήτη, όπου τα ξενοδοχεία του νησιού κατέγραψαν πληρότητα 85,6%, ενώ άνω του 80% διαμορφώθηκε η πληρότητα και στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα νησιά του νοτίου Αιγαίου (81%) και του Ιονίου (81,9%).
«Η πληρότητα στη Σαντορίνη ξεπέρασε το 90% για τον Αύγουστο και οι πρώτες ενδείξεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ηδη έχει επιτευχθεί για το νησί ο στόχος του 50% των εισπράξεων του 2019 και πλέον έχουμε θέσει τον πήχη στο 60%-65% του 2019», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος.
«Ο Αύγουστος κινήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο. Ενδεχομένως η Κως να κατάφερε να πετύχει το 80% των μεγεθών του Αυγούστου του 2019. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε πλέον είναι η πορεία του τουρισμού για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου», εξηγεί από την πλευρά της η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω.
Κοντά στο 80% και συγκεκριμένα στο 79,6% ανήλθε η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ στο 79% διαμορφώθηκε το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. «Η σεζόν από τις 15 Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, καθώς καταγράψαμε πληρότητα γύρω στο 85%. Είμαστε ελαφρώς καλύτερα από το 2020 και αναμένουμε την πορεία του τουρισμού το επόμενο δίμηνο, έτσι ώστε να κάνουμε ταμείο τον Οκτώβριο», τονίζει ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Λίγο χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με 76% και για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, όπου η πληρότητα έφτασε το 71,1%.
Στους χαμένους του Αυγούστου ήταν η Αττική (χωρίς τα νησιά του Αργοσαρωνικού), με την πληρότητα να ανέρχεται στο 58,2%.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Για το ίδιο διάστημα, περίπου 1 στα 3 ξενοδοχεία (το 31% των ξενοδοχείων) που λειτούργησαν δέχτηκε last minute κρατήσεις, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού ότι το 2021 θα είναι η χρονιά των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, ενώ το 66,8% των ξενοδοχείων κατέγραψε ακυρώσεις. Οι περισσότερες ακυρώσεις δε σημειώθηκαν στην περιφέρεια Αττικής (83,8%), στην Κρήτη (79,6,2%) και στα νησιά του νοτίου Αιγαίου (75,9%). Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των κρατήσεων για τα ξενοδοχεία που ήταν ανοιχτά ανήλθε σε 22, ενώ ο μέσος αριθμός των ακυρώσεων σε 6.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, στα μέσα Ιουνίου επαναλειτούργησε το 77% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας. Συγκεκριμένα, το 67,9% των εποχικής λειτουργίας ξενοδοχείων ξεκίνησε τις εργασίες του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία ανήλθε στο 93,6%.
Ο αριθμός των μονάδων που επαναλειτούργησαν αυξήθηκε σημαντικά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όταν και ξεκίνησε εκ νέου τις εργασίες του το 91,3% συνολικά των ξενοδοχείων, ενώ στο peak της τουριστικής σεζόν, από τις 9 Αυγούστου και μετά, λειτούργησε το 96,8% των ξενοδοχείων, με ελάχιστους επιχειρηματίες να επιλέγουν τελικά να κρατήσουν κλειστά τα καταλύματά τους.
Σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής, η μέση τιμή διάθεσης των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας.
Την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου, στην καρδιά της τουριστικής ζήτησης, η μέση τιμή διάθεσης των δωματίων στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ανήλθε στα 81 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή των δωματίων εποχικής λειτουργίας έφτασε τα 126 ευρώ (στα 114 η μέση τιμή).
Η υψηλότερη μέση τιμή, που άγγιξε τα 120 ευρώ, καταγράφηκε την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου.