Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Τουρισμός: Με τεστ και συμπλήρωση ειδικής φόρμας η είσοδος στα αεροδρόμια

Με νέους στοχευμένους ελέγχους που θα γίνονται βάσει ειδικού λογισμικού, που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού, ετοιμάζονται να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα για τους τουρίστες από την 1η Ιουλίου σε 27 αεροδρόμια της χώρας, που θα υποδέχονται πτήσεις και από 18 προορισμούς εκτός ΕΕ. Επίσης, ανοίγουν επτά λιμάνια και άλλοι τόσοι συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με «έξυπνα» barcode.

Παράλληλα, όπως ενημερώνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενόψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam) που θα ισχύει έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, και η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/ υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες. Όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν πλέον 27 αεροδρόμια της χώρας για πτήσεις από το εξωτερικό: 20 μεγάλα, ανάμεσα στα οποία το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος, αλλά και επτά μικρότερα σε Ιωάννινα, Σητεία, Λήμνο, Κύθηρα, Σκύρο, Πάρο και Χίο.

Από την Τετάρτη, Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα, χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραματιστεί ταξίδια.

Οδικώς, εκτός από τον Προμαχώνα, θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων.

Στο μεταξύ, όπως έγραφε χθες το NM, η ΕΕ είναι έτοιμη να μπλοκάρει τους ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Βραζιλία και δεκάδες άλλες χώρες που θεωρούνται υπερβολικά επικίνδυνες λόγω αδυναμίας ελέγχου της έξαρσης του κορωνοϊού.

Αντιθέτως, υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων από 1ης Ιουλίου σε μια αρχική λίστα υγειονομικά ασφαλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και βορειοαφρικανικές χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Κίνα, αλλά μόνον υπό τον όρο ότι και εκείνη θα επιτρέψει σε ταξιδιώτες της ΕΕ να την επισκεφθούν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων