Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Τραγωδία και αίμα προβλέπει βουλευτής της ΔΗΜΑΡ

Ένας εγκληματολόγος ίσως είναι ο καταλληλότερος αυτή τη στιγμή για να κάνει διαγνώσεις σχετικά με το που πάει η ελληνική κοινωνία. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει οσμή βίας στον αέρα. Είτε εκφράζεται σαν κοινό ποινικό έγκλημα, είτε σαν τρομοκρατία, είτε σαν μολότοφ και σπασίματα, είτε και σαν ψυχολογική και οικονομική βία από την άλλη, ουδείς μπορεί να είναι αμέριμνος και εφησυχασμένος.

Οι χθεσινές δηλώσεις του διακεκριμένου εγκληματολόγου και βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση προκάλεσαν αίσθηση και δικαιολογημένα. Ο Γιάννης Πανούσης είπε αυτά που σκέφτονται χιλιάδες Έλληνες, που τα συζητούν μεταξύ τους και εύχονται να διαψευστούν.

«Προσωπική μου εκτίμηση, όλα αυτά μοιάζουν με την αρχαία ελληνική τραγωδία, τελειώνουν με πολιτικό αίμα. Είναι δύσκολο αυτό το πράγμα να μην κορυφωθεί. Να μείνουν δηλαδή διάσπαρτα στοιχεία κάτι ληστείες, κάτι βομβίτσες και κάτι μολότοφ. Είτε αυτό γίνει κατά λάθος είτε με σκοπό, έχω την εντύπωση ότι θα κορυφωθεί».

Ο Γιάννης Πανούσης δεν είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Είναι σοβαρός άνθρωπος και όχι ένας πολιτικάντης που κάνει δηλώσεις για να δημιουργήσει κύμα δημοσιότητας. Οι παρατηρήσεις θα πρέπει περισσότερο να ακουστούν σαν μια προειδοποίηση. Η τραγωδία είναι συνέπεια της ύβρης και η πορεία προς την κάθαρση είναι αναπότρεπτη. Συνεπώς η θα οδηγηθούμε στην κάθαρση με ένα βίαιο και ανεξέλεγκτο τρόπο ή θα επιτρέψει το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσουν οι θεσμοί και να επιμερίσουν ευθύνες.

Μέχρι σήμερα το πολιτικό σύστημα δείχνει ξεκάθαρα πως δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει αυτό που πρέπει. Εξαναγκάζεται να βγάζει επιλεκτικά κάποιους στη «σέντρα» για να διασώσει όλους τους υπόλοιπους. Είτε είναι πολιτικοί, είτε είναι μεγαλοπαράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Την ίδια στιγμή ζητάει πελώριες θυσίες από την κοινωνία, όταν κι ο τελευταίος Έλληνας είναι πεισμένος πως εδώ και χρόνια παίζονται βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη του και καλείται να πληρώσει αυτός τον λογαριασμό με το σπίτι του, τη δουλειά του, την επιχείρησή του, τις οικονομίες μιας ζωής ή με το μέλλον των παιδιών του.

Κάθε κοινωνικός ιστός για να μπορεί να υφίσταται και να λειτουργεί προϋποθέτει μια μίνιμουμ συναίνεση. Αυτή η συναίνεση σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει θυμός, υπάρχει οργή, υπάρχει απελπισία. Αυτό είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι από ένα τυχαίο περιστατικό, μπορεί να αναφλεγεί και να κατακάψει τα πάντα. Όλα αυτά για τα οποία προσπάθησαν γενιές και γενιές Ελλήνων.

Το πολιτικό σύστημα έχει μια τελευταία ευκαιρία να πάρει στα σοβαρά την προειδοποίηση του Γιάννη Πανούση. Και να αποτρέψει, τουλάχιστον, τα χειρότερα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων