Η απώλεια των 21 συμμαθητών του κατά τη διάρκεια της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη, πριν από 19 χρόνια, ήταν αβάσταχτη για έναν 35χρονο άνδρα που έβαλε τέλος στη ζωή του την Κυριακή.
Ο άνδρας ήταν ένας από τους μαθητές που κατάφεραν να επιζήσουν του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη το 2003. Μάλιστα, τότε είχε νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά.
Σύμφωνα με το pliroforiodotis.gr, o 35χρονος φαίνεται πως δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την απώλεια των 21 συμμαθητών του, πάλευε για χρόνια με ψυχολογικά προβλήματα, και έβαλε τελικά τέλος στη ζωή του με κυνηγετικό όπλο την Κυριακή.
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα
Ήταν απόγευμα της Κυριακής 13 Απριλίου 2003, όταν ένα λεωφορείο με μαθητές της Α’ Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα.
Από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν φανταζόταν πως από τα χαμογελαστά πρόσωπα των μαθητών θα μετρούσαν νεκρούς στα Τέμπη.
Από τη σύγκρουση, 21 μαθητές βρίσκουν τραγικό θάνατο ενώ άλλοι 9 τραυματίστηκαν σοβαρά. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι φωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος το έκαναν ακόμη πιο αποτρόπαιο, καθώς τα νοβοπάν έκοψαν στα δύο το πούλμαν.
Τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη
Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς. Ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.
Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, με τον οδηγό του λεωφορείου να αθωώνεται, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».