Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Follow @Sp_Rizopoulos
Το Σάββατο που εμείς θα γιορτάζουμε την ανάσταση, η Βόρειος Κορέα έχει την εθνική εορτή της, γιορτάζοντας την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της. Όπως συμβαίνει με όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα αυτή η εθνική εορτή συχνά συνοδεύεται από επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος.
Το 2012 το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ επιχείρησε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που θα μετέφερε δορυφόρο, ενώ το 2016 δοκίμασε έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς. Η δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για πολλούς παρατηρητές των διεθνών εξελίξεων καταδεικνύει προετοιμασίες για νέα πυρηνική δοκιμή, την έκτη στην ιστορία της χώρας. Θα την κάνει;
Στο επίσημο πρόγραμμα της εθνικής γιορτής της Β. Κορέας υπάρχουν μόνο τα εγκαίνια ενός δρόμου στην πρωτεύουσά της. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα, όταν ο ίδιος ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ-ουν, με όλη την παραφροσύνη που τον χαρακτηρίζει, έχει δηλώσει έτοιμος να δοκιμάσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, γεγονός που θα σήμαινε πως θα άνοιγε ο δρόμος ώστε η Βόρειος Κορέα να μπορεί να πλήξει το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η διπλωματική κινητικότητα που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες με τη συνάντηση του Τραμπ και του Κινέζου ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ αλλά και τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Μόσχα, δείχνει πως οι ΗΠΑ λένε και το εννοούν πως δεν θα αφήσουν επ’ ουδενί να συμβεί κάτι τέτοιο. Και είναι λογικό.
Ο Τραμπ, παρά τις αστειότητες που γράφονται και λέγονται για να τον εμφανίσουν ως πολεμοχαρή, έδωσε προτεραιότητα στη διπλωματία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal», ο Τραμπ δήλωσε πως έχει πει στον κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ ότι θα ήταν διατεθειμένος να δεχτεί εμπορικά ελλείμματα στις συναλλαγές με την Κίνα εφόσον το Πεκίνο «λύσει το πρόβλημα στη Βόρεια Κορέα». Και την ίδια στιγμή στέλνει την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Carl Vinson στην Κορεατική Χερσόνησο, δημιουργώντας πίεση στο Πεκίνο ώστε να πράξει τα συμφωνηθέντα.
Επιπλέον, στην Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή εξετάζονται μέτρα οικονομικού αποκλεισμού της Β. Κορέας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, απαγόρευση πτήσεων του εθνικού της αερομεταφορέα στο εξωτερικό, διενέργεια ελέγχων σε εμπορικά πλοία που διαθέτουν τη σημαία της, κλπ.
Ο Τραμπ όμως έκανε και κάτι άλλο. Βομβάρδισε με «τομαχοκ» τη Συρία ως αντίποινα στα χημικά του Άσαντ, βάζοντας τέλος στην αναποφασιστικότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε διαμορφωθεί επί των ημερών του Ομπάμα. Το μήνυμα του Τραμπ είναι ξεκάθαρο. Οι αμερικανικές απειλές από δω και πέρα θα πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστες.
Γι αυτό και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ξεκαθάρισε μετά το χτύπημα στη Συρία πως το μήνυμα που μπορεί να λάβει το κάθε κράτος είναι το εξής: “Εάν παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο, εάν δεν τηρείτε τις διεθνείς συμφωνίες, εάν δεν τηρείτε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ή εάν αποτελείτε απειλή για τους άλλους, σε κάποια χρονική στιγμή είναι ενδεχόμενο να βρεθείτε αντιμέτωποι με την αντίδρασή μας”.
Η στρατηγική της υπομονής στις ΗΠΑ έχει εξαντληθεί. Η Β. Κορέα αποτελεί αυτή τη στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα παγκόσμιο πρόβλημα ασφάλειας στον πλανήτη καθώς ένα παράφρονας για τον οποίο η ανθρώπινη ζωή δεν έχει απολύτως καμία σημασία μπορεί ανά πάσα στιγμή «να πατήσει το κουμπί». Και δεν είναι ανάγκη να πρόκειται για πυρηνικό χτύπημα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, προειδοποίησε σήμερα τη διεθνή κοινότητα πως «η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει την τεχνολογική δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων με χημικές κεφαλές του νευροπαραλητικού αερίου σαρίν».
Καθώς συμπληρώνονται οι 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ έχει να μετρήσει αρκετές σοβαρές πολιτικές ήττες στην εσωτερική αναμέτρησή του με το αμερικανικό κατεστημένο. Έχει πετύχει όμως μια σπουδαία νίκη, και μάλιστα ακριβώς αυτή που είχαν περισσότερο ανάγκη σήμερα οι ΗΠΑ. Να παίρνουν τις απειλές της στα σοβαρά. Κι αυτό θα φανεί από το αν και τι θα τολμήσει να κάνει ο Κιμ το Σάββατο.