Η Τράπεζα Κύπρου το πήρε απόφαση και μετά από 4.212 ημέρες απουσίας, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου όλα δείχνουν ότι θα επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πριν από αυτό θα πρέπει οι μέτοχοι της Τράπεζας να αποφασίσουν στις 13 Σεπτεμβρίου σε έκτακτη γενική συνέλευση τη διαγραφή της μετοχής από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με πιθανή ημερομηνία διαγραφής την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Η Τράπεζα Κύπρου δεν είναι άγνωστη στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα. Ωστόσο, το προφίλ της Τράπεζας έχει αλλάξει από το όχι και τόσο μακρινό 2013.
Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιοί επενδυτές, η Τράπεζα Κύπρου ήταν εισηγμένη στο ΧΑ ως τις 15 Μαρτίου του 2013. Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη λόγω των έκτακτων συνθηκών που οδήγησαν στην απομείωση των βασικών κεφαλαίων της Τράπεζας. Το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI) είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ζημιών για τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ενώ οι πιστωτικές ζημιές λόγω της επιβάρυνσης της ποιότητας του ενεργητικού (τα NPEs είχαν φθάσει στο 53%) ανέβασαν τον λογαριασμό των ζημιών πάνω από τα 6 δις ευρώ, εξαϋλώνοντας πρακτικά τα βασικά κεφάλαια φερεγγυότητας.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση υπήρχαν δύο επιλογές: Να υπάρξει κρατική ενίσχυση με την αρωγή των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών μηχανισμών υποστήριξης, το οποίο, ωστόσο, συνεπάγονταν τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων (μνημόνιο) ή να κουρευτούν οι καταθέσεις.
Οι τράπεζες, δηλαδή, να ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα των καταθετών. Στις 16 Μαρτίου 2013 επήλθε συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και της τότε κυβέρνησης Αναστασιάδη για το ποσό των 10 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε, επίσης, να αντληθούν επιπλέον 5,8 δισ. ευρώ με φορολόγηση – κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Το κούρεμα ορίστηκε στο 6,7% για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ.
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. ο πήχης του κουρέματος σε καταθέσεις έπεφτε κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ ήταν ένα σοκ για τους Ευρωπαίους. Η συμφωνία, ωστόσο, απορρίφθηκε από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 19 Μαρτίου και έτσι στις 25 Μαρτίου 2013 οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε νέο σχέδιο, με βάση το οποίο κουρεύτηκαν κατά 47,5% οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών που υπερέβαιναν τελικώς τα 100.000 ευρώ. Στην ανακεφαλαιοποίηση κουρεύτηκαν και πιστωτικοί τίτλοι που είχε εκδώσει η τράπεζα ενώ παράλληλα συγχωνεύθηκαν οι δύο μεγαλύτερες Κυπριακές Τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή.
Τα δίκτυα των δύο τραπεζών που ήταν στην Ελλάδα υπό τη σκέπη ελληνικών θυγατρικών πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Εν συνεχεία, η Τράπεζα Κύπρου πούλησε τα δίκτυα και τις θυγατρικές της σε Σερβία, Ρουμανία και Ουκρανία. Το 2014 η εξυγίανση της τράπεζας ολοκληρώθηκε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 οι μετοχές εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Η πορεία έκτοτε εμφάνισε εντυπωσιακές βελτιώσεις, ανάλογες με αυτές που συνέβησαν και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σταδιακά οι καταθέσεις έφθασαν τα 19,3 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις τα 10 δισ. περίπου. Η Τράπεζα Κύπρου έχει έναν από τους λιγότερο μοχλευμένους ισολογισμούς στην Ευρωζώνη, γεγονός που της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στην αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και τη βελτίωση του επιτοκιακού αποτελέσματος, το οποίο φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.
Οι βασικοί δείκτες φερεγγυότητας ενισχύθηκαν από την κερδοφορία φθάνοντας στο τέλος του εξαμήνου στο 18,3%, οι δείκτες συνολικών κεφαλαίων βρίσκονται στο 23,3% και ο δείκτης MREL είναι στο 25,4%. Η σχέση κόστους εισοδήματος βρίσκεται στο πολύ ικανοποιητικό 32% ενώ το κόστος απομειώσεων μειώθηκε στο 0,31%.
Μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου η διοίκηση της τράπεζας αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρονιάς με την απόδοση των ενσ. ιδίων κεφαλαίων να υπερβαίνει το 19% για το σύνολο της χρήσης (εξάμηνο 23,7%) ενώ τα NPEs θα μείνουν στην περιοχή του 3% με κάλυψη άνω του 80% (εξάμηνο 2,8%, 85% κάλυψη). Η ενσώματη καθαρή θέση με βάση τον ισολογισμό της 31ης Ιουνίου 2024 είναι στα 5,24 ευρώ ανά μετοχή, επομένως η διαπραγμάτευση της μετοχής γίνεται στις 0,79 φορές, περίπου στο μέσον της κλίμακας διαπραγμάτευσης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών ενώ το τρέχον ΡΕ βρίσκεται στις 4 φορές και 6 φορές για το 2025.
Το μέρισμα για το 2024 αναμένεται να κινηθεί προς την περιοχή του 50% επί των καθαρών κερδών υπό την αίρεση της έγκρισης πάντα των εποπτικών αρχών. Κατά την περυσινή περίοδο η Τράπεζα Κύπρου διένειμε το 30% των καθαρών της κερδών (112 εκατ. ευρώ) και είχε μερισματική απόδοση 8%.
Σίγουρα πρόκειται για ένα καλό νέο για τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου που θα δουν τη μετοχή να διαπραγματεύεται σε μια υποσχόμενη Αγορά με υψηλότερο αποτύπωμα σε κεφάλαια που εστιάζουν στη ΝΑ Ευρώπη. Αλλά το νέο είναι καλό και για τους μετόχους της ΕΧΑΕ. Η προσθήκη μιας μετοχής με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα δύο δις ευρώ και με αυξημένη διασπορά θα δώσει περισσότερες και ποιοτικότερες συναλλαγές σε μια αγορά που έχει αρχίσει να ξεμένει από ιδέες.
Πηγή liberal.gr