Κάθε προηγούμενο φαίνεται ότι ξεπερνά το ενδιαφέρον για το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι προσφορές δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 11 δισ. ευρώ (αν και τελευταίες πληροφορίες σπεύδουν να χαμηλώσουν κάπως τον πήχη τοποθετώντας τον στην περιοχή των 9 δισ. ευρώ).
Στην περίπτωση πάντως που φθάσει τα 11 δισ. ευρώ πρόκειται για ένα ποσό που είναι κατά 35% τουλάχιστον υψηλότερο από τα 8,1 δισ. που συγκέντρωσε το ΤΧΣ για το 22% της Εθνικής.
Η μεγάλη ζήτηση φάνηκε από τα πρώτα λεπτά του book building, με τις προσφορές να καλύπτουν στον πρώτο πεντάλεπτο της διαδικασίας το ζητούμενο ποσό, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,3 δισ. ευρώ.
Πού «κλειδώνει» η τιμή του placement της Πειραιώς – Ποια μεγάλα fund μπαίνουν
Στο «τραπέζι» του ΤΧΣ, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχουν τεθεί προσφορές που καλύπτουν κατά περίπου 10 φορές τον στόχο του προσφερόμενου ποσοστού, ήτοι το 27% της Πειραιώς. Εξού και το Ταμείο εν τέλει σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την πλήρη διάθεση και αποεπένδυση από την τράπεζα.
Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι το εύρος της τιμής που θα δοθεί το 27% της Πειραιώς. Οι αρχικές εκτιμήσεις περιορίζουν το εύρος μεταξύ του 3,80 ευρώ με 3,90 ευρώ, χωρίς να αποκλείονται και κάποιες μικρές αποκλίσεις, καθώς προτεραιότητα για το Ταμείο είναι η επιλογή των κεφαλαίων που θα αποτελέσουν τη νέα μετοχική βάση της Τράπεζας.
Μεγάλα ονόματα
Πηγές προσκείμενες στη διαδικασία αναφέρουν ότι τόσο το Ταμείο όσο και η διοίκηση της Πειραιώς θα επιλέξουν προσφορές που προέρχονται από θεσμικούς με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ακόμη και αν η προσφορά τους βρίσκεται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το άνω όριο του εύρους που έχει δοθεί. Και αυτή η επιλογή είναι που θα καθορίσει και το ποσό που θα μπει στα ταμεία του ΤΧΣ, όπως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας αλλά και ο βαθμός κάλυψης και η τελική τιμή.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που μεταφέρουμε με επιφύλαξη είναι πως πέρα από τους παλαιούς μετόχους, το παρών δίνουν και ισχυροί διεθνείς επενδυτές με τεράστιο αποτύπωμα όπως το νορβηγικό fund Norges και το fund Robeco από τις Κάτω Χώρες.
Το story της Πειραιώς
Η διαφαινόμενη επιτυχία του placement της Πειραιώς δεν είναι απόρροια κάποιας συγκυρίας. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως θα επιβεβαιώσει την επίπονη αλλά επιτυχή πορεία προς την εξυγίανση και του άλματος που έκανε η τράπεζα, η οποία άρχισε από την πιο αδύναμη βάση σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές.
Άλλωστε, και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2023 αποτύπωσαν αυτήν την πρόοδο, με τους ξένους να της δίνουν περιθώρια ανόδου που φτάνουν έως και το +30% λόγω του εξελισσόμενου re-rating που υπάρχει με βάση τα νέα δεδομένα. Και αυτό διότι οι υψηλές επιδόσεις αναμένεται να συνεχιστούν, τουλάχιστον έως το 2026, τον ορίζοντα δηλαδή του guidance που έδωσε η διοίκηση, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις.
Η απόδοση κεφαλαίων
Το επικαιροποιημένο business plan της Τράπεζας Πειραιώς κρίθηκε θετικό, με καταλύτες για την επίτευξη των στόχων να θεωρούνται η αύξηση των προμηθειών, ο «σφιχτός» έλεγχος του κόστους και ο περιορισμός του κόστους κινδύνου. Παράλληλα δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoTE θα διαμορφωθεί κοντά 12% το 2026, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και η πρόθεση της τράπεζας για διανομή μερίσματος.
Επίσης, όπως έχει αναφέρει και η ίδια η διοίκηση του συστημικού ομίλου, βασιζόμενη στις επιδόσεις του 2023, η νέα στοχοθεσία προβλέπει την επίτευξη επαναλαμβανόμενης καθαρής κερδοφορίας περίπου 1 δισ. ευρώ ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.
ΠΗΓΗ: ot.gr