Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Τράπεζες: Διευκόλυνση στους πολίτες σε ότι αφορά την πληρωμή των φόρων

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Μέσα στην δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της πολιτικής αστάθειας που την ταλανίζει οι πολίτες καθημερινά μαθαίνουν και έναν νέο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης της αριστεράς. Σίγουρα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους πρέπει να γίνονται διευκολύνσεις όπως αυτές που πρόκειται να κάνουν οι τράπεζες στους πολίτες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πληρωμή των φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), οι φορολογούμενοι μπορούν να τους εξοφλήσουν:
• Σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς.
• Σε 9 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank.
• Σε 6 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες της Attica Bank.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι έχουν διπλή επιλογή:
• Να εξοφλήσουν εφάπαξ το σύνολο της οφειλής τους στην Εφορία χρεώνοντας το συνολικό ποσό στην κάρτα τους έως και σε 12 άτοκες δόσεις.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επωφελούνται της ειδικής έκπτωσης της Εφορίας για εφάπαξ καταβολή του φόρου (όπου αυτή προβλέπεται), αλλά οι ίδιοι πληρώνουν σε δόσεις.
• Να εξοφλήσουν μία ή περισσότερες επιμέρους δόσεις της Εφορίας, χρεώνοντας το ποσό της κάθε δόσης στην κάρτα τους έως και σε 12 άτοκες δόσεις.

Παράλληλα η Ελληνική Ενωση Τραπεζών συζήτησε το θέμα να «παγώσουν» οι δόσεις Αυγούστου για στεγαστικά, καταναλωτικά αλλά και για δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και αναμένονται σύντομα οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ο λόγος που οι τράπεζες υιοθετούν τη μέθοδο freeze bucket -δηλαδή να παρακαμφθεί μία δόση δανείου- έχει να κάνει αφενός με την επιβολή των capital controls αλλά και με τα stress tests τα οποία διενεργούνται εν όψει της τρίτης κατά σειρά ανακεφαλαιοποίησής τους.

Το κέρδος για τον δανειολήπτη είναι ότι κερδίζει χρόνο και δεν καθίσταται υπερήμερος. Τη δόση που «παγώνει» θα μπορεί να την αποπληρώσει είτε τμηματικά, επιμεριζόμενη στην υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου, ή να επιμηκυνθεί η διάρκεια του δανείου κατά έναν μήνα, χωρίς να υπάρχουν οι επιβαρύνσεις από τόκους υπερημερίας.

Το κέρδος για την τράπεζα είναι ότι δεν επιβαρύνουν εικονικά τις απαιτήσεις τους για χρήματα που δεν πρόκειται να εισπράξουν και άρα δεν αυξάνουν τις καθυστερήσεις στα υπόλοιπα των δανείων τους. Το σημείο αυτό είναι κομβικό, καθώς το ύψος των προβληματικών δανείων θα κρίνει και το ποσό των νέων κεφαλαιακών αναγκών.

Έν κατακλείδι, ο τρόπος αυτός δεν είναι και ο πλέον ασφαλής για τους πολίτες, διότι υποχρεώνονται να πληρώνουν δόσεις ακόμα και αν δεν τους περισσεύει τίποτα, αλλά σίγουρα ακόμα και αυτή η επιλογή δίνει ένα τροπο αποπληρωμής των φόρων που εχει κληθεί ο πολίτης να αποπληρώσει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων