Αμετακίνητες, παρά την ευρωπαϊκή οδηγία για εξορθολογισμό των χρεώσεων στα άμεσα εμβάσματα, παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, επιβάλλοντας χρεώσεις οι οποίες φτάνουν έως τα 5,50 ευρώ ανά συναλλαγή.
Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους εργασιών των τραπεζών, η μεταφορά 100 ευρώ μεταξύ διαφορετικών τραπεζών με την επιλογή της άμεσης μεταφοράς πίστωσης (εντός λίγων δευτερολέπτων) κοστίζει ως εξής: Alpha Bank 5,50 ευρώ, Εθνική 4,50 ευρώ, Πειραιώς 3,90 ευρώ και Eurobank 2 ευρώ + προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος άλλης τράπεζας.
Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω τιμές αφορούν σε μεταφορές χρημάτων για τις οποίες το κόστος επιβαρύνεται αποκλειστικά ο εντολέας (OUR). Για λόγους συγκρισιμότητας, και επειδή το συνολικό κόστος “OUR” περιλαμβάνει προμήθεια εισερχομένου και προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος, για τις παραπάνω τιμές έχει χρησιμοποιηθεί ως αποδέκτης η ίδια συστημική τράπεζα.
Στις μη συστημικές τράπεζες, οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής: Attica Bank 3 ευρώ, Optima 2,40 ευρώ και Συνεταιριστική Ηπείρου 1,90 ευρώ. Τη χαμηλότερη χρέωση μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών έχει η Συνεταιριστική Καρδίτσας με 0,50 ευρώ για όλες τις κατηγορίες εμβασμάτων, πλην των instant payments που βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η υπηρεσία θα ξεκινήσει να παρέχεται εντός Απριλίου και θα χρεώνεται επίσης με 50 λεπτά.
Ειδικά για τη Συνεταιριστική Ηπείρου, σημειώνεται ότι είναι η πρώτη που εναρμονίστηκε με την ευρωπαϊκή οδηγία προσφέροντας προμήθεια 0,90 λεπτά για το άμεσο έμβασμα ήδη από το 2023. Το κόστος 1,90 που αναφέρεται παραπάνω συμπεριλαμβάνει προμήθεια 1 ευρώ το οποίο η τράπεζα αποδίδει στην τράπεζα-αποδέκτη της μεταφοράς. Η ίδια, όταν αποδέχεται πληρωμές από άλλες τράπεζες (προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος) εφαρμόζει μηδενική προμήθεια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ίδιες ακριβώς χρεώσεις ίσχυαν στη χώρα μας και πριν από ένα εξάμηνο, με τις τράπεζες να μην εμφανίζονται διατεθειμένες να προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή οδηγία η οποία επιβάλλει σε όλους τους παρόχους πληρωμών της ΕΕ τις χαμηλότερες δυνατές χρεώσεις με προθεσμία συμμόρφωσης την 9η Ιανουαρίου 2025.
Η ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαρτίου, υποχρεώνει τις τράπεζες και τα ιδρύματα πληρωμών να προσαρμόσουν προς τα κάτω τις χρεώσεις τους ώστε να εκτελούν τα άμεσα εμβάσματα στην τιμή των απλών εμβασμάτων, δηλαδή μεταξύ 0,50 και 1,20 ευρώ σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου, οι άμεσες (εντός 10 δευτερολέπτων) και ασφαλείς μεταφορές χρημάτων είναι ένα αγαθό που κάθε Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να απολαμβάνει με τη μικρότερη δυνατή χρέωση, δεδομένου ότι το προϊόν στηρίζεται πάνω στην υποδομή TIPS που έχει ήδη υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προσφέρει με μηδαμινή σχεδόν χρέωση στα πιστωτικά ιδρύματα.
Μετ’ εμποδίων τα άμεσα εμβάσματα
Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο που θέτουν οι τράπεζες στη διάδοση των άμεσων εμβασμάτων είναι τα υπερβολικά αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας που εφαρμόζουν ειδικά σε αυτές τις συναλλαγές.
Η ευρωπαϊκή οδηγία, παρότι προβλέπει αυξημένα επίπεδα ασφάλειας με την εισαγωγή πρόσθετης επαλήθευσης από τις τράπεζες (μέσω αντιστοίχισης ΙΒΑΝ και ονόματος δικαιούχου ώστε ο εντολέας να μπορεί να προλάβει έγκαιρα τυχόν λάθος στον αποδέκτη της πληρωμής), προβλέπει ταυτόχρονα ότι θα πρέπει οι συναλλαγές να είναι απρόσκοπτες.
Ωστόσο, με το επιχείρημα ότι επειδή ακριβώς η μεταφορά των χρημάτων γίνεται σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και ο εντολέας δεν έχει δυνατότητα ανάκλησης της εντολής μεταφοράς, οι εγχώριες τράπεζες εφαρμόζουν μια σειρά από “κόφτες” που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των άμεσων εμβασμάτων.
Ουσιαστικά, δηλαδή, έχουν εισάγει τόσα red flags στα συστήματά τους που στο όνομα της ασφάλειας πληρωμών ουσιαστικά θυσιάζεται η ευκολία και απρόσκοπτη χρήση της υπηρεσίας που βασικός της πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα των συναλλαγών.
Βάσω Αγγελέτου
Πηγή capital.gr