Η αρχή έγινε φέτος και από τις αρχές Ιουλίου οι μέτοχοι των 4 συστημικών τραπεζών θα πάνε ταμείο μετά από 15 χρόνια αναμονής και μεγάλων αναδιαρθρώσεων. Οι τράπεζες ως τα μέσα Αυγούστου θα μοιράσουν περί τα 804 εκατ. ευρώ σε μερίσματα το οποίο αντιστοιχεί στο 22% των καθαρών κερδών τους για την χρήση του 2023. Τα καλά νέα για τους μετόχους όμως δεν σταματούν εδώ.
Η αυξημένη κερδοφορία βοήθησε -και θα βοηθήσει- τις τράπεζες να δημιουργήσουν νέο εποπτικό κεφάλαιο περιορίζοντας το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογίας στα βασικά κεφάλαια τους.
Παράλληλα οι συστημικές τράπεζες έχουν τελειώσει την υπόθεση IFRS-9, είναι πιο προχωρημένες χρονικά σε επίπεδο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών στο δείκτη MREL και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με ικανοποιητικές καλύψεις από προβλέψεις.
Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ποσοτική και ποσοστιαία αύξηση του μερίσματος. Η κερδοφορία των τραπεζών εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ενώ το ποσοστό των μερισμάτων επί των καθαρών κερδών θα μπορεί να αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια φθάνοντας ακόμα και το 50%.
Η εκτίμηση αυτή δεν είναι αυθαίρετη αλλά βασίζεται στα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά πλάνα που ανακοινώθηκαν μαζί με τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Ανάλογα ποσοστά διανομής μερισμάτων επί των καθαρών κερδών είχαν δοθεί την περίοδο 2006 – 2007 με τα μερίσματα των τραπεζών να φθάνουν στη χρήση του 2007 τα 2,5 δισ. ευρώ.
Με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για την κερδοφορία των τραπεζών αλλά και ένα σταδιακό βήμα αύξησης του ποσοστού των διανεμόμενων μερισμάτων οι ελληνικές τράπεζες στα επόμενα τρία χρόνια θα μοιράσουν 5,55 δις ευρώ σε μερίσματα.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η περυσινή χρήση η οποία ακόμα εκκρεμεί, το συνολικό μέγεθος ανεβαίνει στα 6,4 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις τράπεζες διαπραγματεύονται σε μια αποτίμηση που έχει μέση μερισματική απόδοση τουλάχιστον 8% για τα επόμενα τρία χρόνια με το εύρος των αποδόσεων ανά τράπεζα να κυμαίνεται μεταξύ 7-10%.
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε υποθέσεις με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα. Τον τελευταίο λόγο πάντα έχει ο SSM (εποπτική αρχή) ο οποίος εκτός από την προτεραιότητα που δίνει στην επαρκή φερεγγυότητα των τραπεζών παρακολουθεί και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Φέτος έδωσε τη συγκατάθεση του σπάζοντας το ρόδι και τυπικά στις αρχές Ιουνίου. Του χρόνου πιθανότατα η συγκατάθεση αυτή να έρθει πιο εύκολα και πιο νωρίς.
Πότε μοιράζουν μερίσματα οι τράπεζες
Πηγή:Beta Χρηματιστηριακή
Τα εκτιμώμενα μερίσματα για την περίοδο 2024 – 2026
Πηγή liberal.gr