Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν κάνει «θαύματα» για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρίσκονται στην καλύτερη πορεία τους από πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Banks σημείωσε άνοδο 13% το πρώτο τρίμηνο, διευρύνοντας το σερί του για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2006. Οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες, όπως η UniCredit και η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria έχουν ηγηθεί της ανόδου.
Τα υψηλότερα μερίσματα και επαναγορές, καθώς και τα αυξημένα κέρδη, έχουν στηρίξει τον κλάδο, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων. Και με τους δείκτες των τιμών προς τα κέρδη να εξακολουθούν να είναι περίπου 50% χαμηλότερα από αυτά της ευρύτερης αγοράς, ορισμένοι επενδυτές λένε ότι το ράλι έχει περαιτέρω ανοδικά περιθώρια.
«Αναμένουμε ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας θα έχει κάπως καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της αγοράς τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο Roberto Scholtes, επικεφαλής στρατηγικής στη Singular Bank. «Περνάμε από τη φάση του κύκλου κατά την οποία τα κέρδη εκτοξεύονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων σε μια άλλη που προβλέπουμε πολλαπλάσια αύξηση, σε έναν τομέα που είναι πολύ πιο κερδοφόρος και σταθερός από πριν από μερικά χρόνια».
Οι δυσκολίες
Πάντως, πέραν των θετικών προσδοκιών, η κορυφαία τραπεζική εποπτική αρχή της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει για δύσκολους καιρούς για τον κλάδο. Η Claudia Buch, επικεφαλής του τραπεζικού εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), δήλωσε πρόσφατα ότι οι τράπεζες της περιοχής πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αύξηση των πτωχεύσεων, γεωπολιτικούς κινδύνους και αναταραχές σε κλάδους έντασης ενέργειας.
«Η αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ στο υψηλό ρεκόρ του 4% για την αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου πληθωρισμού σταδιακά ενσωματώνεται στην οικονομία μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος», με τις χρεοκοπίες και τις αθετήσεις δανείων να είναι πιθανό ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται για κάποια στιγμή, ανέφερε.
«Είναι απλώς εξαιρετικά απίθανο να έχουμε μια περίοδο διαρθρωτικών αλλαγών όπου δεν θα υπάρξει αύξηση των χρεοκοπιών», εξήγησε. «Οι βιομηχανικές περιοχές της Ευρώπης θα φαίνονται πολύ διαφορετικές στο μέλλον, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορες χώρες». «Θα έχουμε περισσότερες μετεγκαταστάσεις δραστηριοτήτων, θα έχουμε περισσότερες κλαδικές μετεγκαταστάσεις»… οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν», προέβλεψε. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη οι τράπεζες».
Πηγή ot.gr