Ο διαγωνισμός για τα έργα συνολικής ισχύος 175 Μεγαβάτ, η επενδυτική ενίσχυση των οποίων θα προέλθει από το REPowerEU, θα αποτελέσει το επόμενο βήμα στον «οδικό χάρτη» του ΥΠΕΝ για τη στήριξη standalone μπαταριών και, με αυτό τον τρόπο, για τη διείσδυση μονάδων αποθήκευσης στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 795 εκατ. ευρώ του REPowerEU, για τη στήριξη στο CAPEX επιπλέον standalone μπαταριών (σε σχέση με τα κεφάλαια που ήδη προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης), θα διατεθούν 85 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω (εμβόλιμος) διαγωνισμός θα αφορά αποκλειστικά μπαταρίες διάρκειας 2 ωρών (MWh/MW). Επίσης, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η προκήρυξη να «τρέξει» το αμέσως επόμενο προσεχές διάστημα, ώστε η ανταγωνιστική διαδικασία να διεξαχθεί ακόμη και μέσα στον Μάιο.
Μετά αυτή τη δημοπρασία, τη σκυτάλη θα πάρει ο επόμενος (τρίτος κατά σειρά) διαγωνισμός που προβλέπεται στο υφιστάμενο σχήμα. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αυτός θα αφορά μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW), οι οποίες με βάση την Υπουργική Απόφαση για το διαγωνιστικό σχήμα, προορίζονται για εγκατάσταση σε κάποια από τις πρώην λιγνιτικές περιοχές. Ωστόσο, είναι πιθανό οι περιοχές εγκατάστασης να διευρυνθούν.
Όπως είναι γνωστό, η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης από τον πρώτο στον δεύτερο διαγωνισμό -από τα 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ στα 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ- διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο που πρόκειται να λάβει λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση. Το «έξτρα» χαρτοφυλάκιο υπολογίζεται σε 400-500 Μεγαβάτ, ενώ θα δημοπρατηθεί σε ένα διακριτό, επιπλέον διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν διεξαχθεί δύο δημοπρασίες, για συνολική ισχύ 700 Μεγαβάτ περίπου. Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με όσα πρόκειται να δημοπρατηθούν στις επόμενες τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες, αθροίζουν ένα portfolio συνολικής ισχύος 1.575 – 1.675 Μεγαβάτ. Ωστόσο, οι αλλαγές που επήλθαν στην πορεία, όπως η αύξηση της δημοπρατούμενης ισχύος, σημαίνει πως το ΥΠΕΝ θα πρέπει να επανυποβάλει στο σχήμα προς έγκριση στην Κομισιόν.
Όλοι οι παραπάνω διαγωνισμοί θα πρέπει να διενεργηθούν εντός του τρέχοντος έτους. Έτσι, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι διαδικασίες από εδώ και πέρα, με δεδομένες τις ανελαστικές προθεσμίες που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης – και το REPowerEU, που αποτελεί ουσιαστικά συμπλήρωμα του «Ελλάδα 2.0». Όπως είναι γνωστό, στο σύνολο του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2025.
Πηγή energypress.gr