Ο Ομπάμα προκάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει την επέμβαση στη Συρία, μία πρόκληση στην οποία όμως το Κογκρέσο μπορεί να μην ανταποκριθεί.
Περίπου 1.500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, είναι νεκροί στη χειρότερη επίθεση με χημικά του 21ου αιώνα. Φαίνεται πως οι κόκκινες γραμμές ξεπεράστηκαν και το πρεστίζ και η αξιοπιστία της Αμερικής κινδυνεύουν. Αλλά το να πείσει ο Ομπάμα το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως ακόμη και για μια περιορισμένης έκτασης επίθεση θα είναι δύσκολο για τους εξής τρεις λόγους:
Λευκός Οίκος: Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε και απέτυχε πολλές φορές να πάρει άδεια για επέμβαση στη Λιβύη. Και η επέμβαση στη Λιβύη είχε την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έγκριση για επίθεση στη Συρία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι με τη Λιβύη γιατί το ενδιαφέρον του κοινού δεν ήταν τότε στραμμένο στις πολιτικές μηχανορραφίες του Κογκρέσου, αλλά και γιατί ο Πρόεδρος Ομπάμα ενώ ενέκρινε αρχικά την επέμβαση ζήτησε εκ των υστέρων και την έγκριση από το Κογκρέσο. Αυτή τη φορά, όλα τα μάτιαείναι στραμμένα στον Λευκό Οίκο και η πίεση θα είναι αφόρητη.
Η απόφαση διχάζει τα δυο κόμματα: Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2004 ο Πρόεδρος ΤζορτζΜπους είχε τρομάξει τον κόσμο λέγοντας πώς οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καλή αμυντική πολιτική. Όμως οι εποχές όπου το Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν κομματικά ζητήματα έχουν περάσει. ΗΟυάσιγκτον ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική που θυμίζει περισσότερο τις μέρες του Προέδρου Κλίντον όπου οι Δημοκρατικοί προσπαθούσαν να βρουν κοινό έδαφος με τους Ρεπουμπλικάνους. Με το να μεταθέτει την ευθύνη στο Κογκρέσο, ο Ομπάμα αμφισβητεί ουσιαστικά όλους τους βουλευτέςπου άσκησαν έντονη κριτική τις τελευταίες 10 ημέρες – οι Φιλελεύθεροι φοβούνται ένα καινούργιοΙράκ, οι σκληροπυρηνικοί εκτιμούν ότι πρέπει να προχωρήσουν και άλλο στην αλλαγή του καθεστώτος – να ενωθεί όλη η χώρα πίσω από μια στρατιωτική επιχείρηση. Η κατάσταση θα είναι πιθανότατα χαοτική. Ήδη δύο Δημοκρατικοί της Γερουσίας, ο Τζον Μακέιν της Αριζόνα και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της επίθεσης στη Συρία, εκτός κι αν ο Ομπάμα δεσμευτεί για μια «συνολική στρατηγική που μπορεί να αλλάξει τη δυναμική στο πεδίο της μάχης, πετύχει την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία και φέρει ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση». Ο Λευκός Οίκος είχε παλαιότερα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει καμία αποδεκτή στρατιωτική λύση για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Αντίθεση με κοινή γνώμη: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι κατά οποιουδήποτε είδους επέμβασης στη Συρία, οπότε αν ο κάθε γερουσιαστή που θα ψηφίσει υπέρ θα πρέπει να υποστηρίξει την απόφασή του και ενδεχομένως να πάει ενάντια στις επιθυμίες των ψηφοφόρων του, κάτι που δεν είναι εύκολο, ιδίως για εκείνους που θέλουν να επανεκλεγούν.
Ο Ομπάμα θα έχει ένα δύσκολο έργο μέσα στις επόμενες εβδομάδες να πείσει το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό να υποστηρίξουν την απόφασή του, καθώς τυχόν απόρριψη της απόφασής του θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την προεδρία του.