Καταιγιστικοί συνεχίζουν να είναι οι ρυθμοί υποβολής των αιτημάτων σύνδεσης για νέα έργα ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ χωρίς τίποτα να σηματοδοτεί ενδείξεις φρένου μπροστά στα αρνητικά σινιάλα των μηδενικών και αρνητικών τιμών.
Το αποτέλεσμα είναι στον κύκλο Μαΐου του ΑΔΜΗΕ που ολοκληρώθηκε τη Παρασκευή να υποβληθούν 20 αιτήματα για επιπλέον 0,64 νέα GW, που σημαίνει ότι αν προστεθούν στα 42,6 GW τα οποία ήδη περιμένουν «στην ουρά» προκύπτουν 43,2 GW.
Αν σ’ όλα αυτά, προστεθούν και όσα έργα βρίσκονται σε λειτουργία και έχουν ήδη πάρει όρους σύνδεσης (άρα θα κατασκευαστούν κάποια στιγμή), τότε προκύπτουν συνολικά 70,7 GW. Τρεις δηλαδή σχεδόν φορές οι ανάγκες του συστήματος και όσα προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που μιλά για 24,5 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2030.
Εχει πάντως τη σημασία του ότι εκτός από τα αιτήματα για συνδέσεις έργων ΑΠΕ αυξάνονται αναλογικά και τα αιτήματα για μπαταρίες, χωρίς τις οποίες όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ενέργειας θα κατευθύνονται στα αζήτητα.
Τα στατιστικά του Μαΐου δείχνουν ότι πέραν των 0,64 GW, υποβλήθηκαν και 15 αιτήματα συνολικής ισχύος 0,91 GW για μπαταρίες, επομένως το συνολικό άθροισμα των αιτήσεων ανήλθε σε 1,55 GW.
Στα ίδια επίπεδα, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις, κυμαίνονταν η αναλογία μεταξύ αιτημάτων για συνδέσεις έργων ΑΠΕ και μπαταρίες σε όλους τους τελευταίους κύκλους. Το Φεβρουάριο είχαν υποβληθεί συνολικά αιτήματα για 2,36 GW, το Μάρτιο για 1,258 GW και τον Απρίλιο 2,065 GW και το Μάιο 1,55 GW.
Τα πάντα δείχνουν ότι οι πληθωριστικές τάσεις δεν λένε να κοπάσουν, πτώση του ρυθμού αιτήσεων δεν διαφαίνεται και τα νέα επενδυτικά σχέδια έρχονται να προστεθούν σε ένα τεράστιο όγκο, εκ των οποίων, κρίνοντας από τις ανάγκες της χώρας, το 50%-60% δεν πρόκειται να γίνει. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πριν τα αιτήματα του Μαΐου είχαμε συνολικά 10.588 σταθμούς που αναλύονταν ως εξής:
- 1.751 σχέδια ΑΠΕ με βεβαίωση παραγωγού ή άδεια παραγωγής, συνολικής ισχύος 35,3 GW.
- 8.837 σχέδια για απαλλασσόμενους σταθμούς συνολικής ισχύος 7,3 GW που, μέσω ομαδικών αιτημάτων, διεκδικούν επίσης να κατακυρώσουν ηλεκτρικό «χώρο».
Εμφανής ο επενδυτικός «πυρετός», όπως και οι πληθωριστικές τάσεις και στον τομέα της αποθήκευσης. Εάν συνυπολογιστούν και τα αιτήματα του Μαΐου αθροίζεται στον ΑΔΜΗΕ το εντυπωσιακό νούμερο των 15,41 GW από συνολικά 180 σταθμούς, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους για μονάδες αποθήκευσης του 2030, που περιλαμβάνει το σχέδιο του ΕΣΕΚ. Σύμφωνα με το κείμενο, η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές αναμένεται να ανέλθει το πολύ στα 3,1 GW έως το 2030. Τα αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν κατά 400% την παραπάνω ισχύ.
Κάθε ένα νούμερο από τα παραπάνω φωτογραφίζει την υπερθέρμανση της αγοράς και το ερώτημα φυσικά είναι πότε θα φανούν οι πρώτες ενδείξεις συγκράτησης. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί όταν οι τράπεζες συνειδητοποιήσουν πως τα έσοδα από το ρεύμα που εισπράττουν οι παλαιοί τους πελάτες μειώνονται με κίνδυνο κάποια δάνεια να «κοκκινίσουν» και ότι οι όροι χρηματοδότησης για τα νέα έργα πρέπει να αλλάξουν. Τότε θα αλλάξει και η συνολική τους στάση και μαζί θα αρχίσει και η «ύφεση» στον καταιγισμό των αιτήσεων.
Στην οπτική των τραπεζών, τα δάνεια στο χώρο των ΑΠΕ είναι δύο κατηγοριών και κάθε μια χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Η πρώτη αφορά τα υφιστάμενα και η προσοχή τους στρέφεται ολοένα και περισσότερο ως προς το αν η ροή εσόδων του πάρκου κατά την περίοδο λειτουργίας του μέχρι και την αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης καλύπτει τις ανάγκες που απαιτεί το έργο. Αν συνειδητοποιήσουν ότι τα έσοδα από το ρεύμα που πουλάνε οι παλαιοί τους πελάτες μειώνονται με κίνδυνο κάποια δάνεια να «κοκκινίσουν», αυτόματα θα αλλάξουν στρατηγική.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα νέα έργα, αυτά για τα οποία θα κληθούν να δώσουν δάνεια. Ηδη, σταδιακά αλλάζουν τα μοντέλα χρηματοδότησης των νέων έργων ΑΠΕ λόγω του ρίσκου των περικοπών και των μηδενικών τιμών. Ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για να χορηγήσουν νέα δάνεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερη συμμετοχή ίδιων κεφαλαίων από τον επενδυτή για να αντισταθμίσει ένα δεδομένο πλέον ρίσκο που επηρεάζει τις ροές των εσόδων του μακροπρόθεσμα.
Στην ουσία αυτό που εκτιμούν στελέχη της αγοράς είναι ότι αν ο δανεισμός δυσκολέψει, επιδεινωθούν συνολικά οι συνθήκες χρηματοδότησης, τότε σε συνδυασμό και με τα όλο και πιο συχνά και έντονα αρνητικά σήματα από το μέτωπο των τιμών, θα δούμε σε κάποιους από τους επόμενους κύκλους υποβολής αιτημάτων στον ΑΔΜΗΕ, την αντιστροφή της τάσης και θα αρχίσει επιτέλους να καταγράφεται ύφεση στις αιτήσεις.
Πηγή energypress.gr