Έντονος πολιτικός προβληματισμός επικρατεί σε επιχειρηματικούς κύκλους που δεν συμμετείχαν στο πάρτι της διαπλοκής τα τελευταία είκοσι χρόνια, καθώς αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τόσο την πολιτική λειτουργία της κυβέρνησης Σαμαρά, όσο την συνεχιζόμενη αποσύνθεση των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων, αλλά και των εφήμερων προσπαθειών διαφόρων προσωπικοτήτων να συγκροτήσουν ένα νέο κέντρο.
Σε ότι αφορά την επιτυχία της κυβέρνησης για την εκταμίευση της «δόσης μαμούθ», τονίζουν ότι ήταν μια «υπερπουλημένη» (οver selling) ιστορία, την στιγμή που είναι κοινό μυστικό ότι «το 2013 θα τρέξει αίμα». Αυτό δεν το στάθμισαν οι κυβερνητικοί επικοινωνιολόγοι και θα το βρουν μπροστά τους αμέσως μετά τις γιορτές και κυρίως όταν οι μισθωτοί πληρωθούν τον Ιανουάριο με τις νέες κρατήσεις. Όμως, αυτό που καταλογίζουν προσωπικά στο Σαμαρά είναι τρία πράγματα:
Πρώτον ότι όφειλε ως οικονομολόγος να αντιληφθεί ότι «με το ασταμάτητο τσεκούρωμα των μισθών και των συντάξεων και με την υπερφορολόγηση των πάντων, βγαίνουν συνεχώς λεφτά από την αγορά και αυτό σημαίνει νέο κύκλο ύφεσης, λουκέτων, απολύσεων».
Δεύτερον ότι κανένας δεν πήρε το μάθημά του. Αν ο Γ. Παπανδρέου, τονίζουν, είχε στηρίξει τα μέτρα Καραμανλή τον Απρίλιο του 2009, τότε, η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν διαφορετική. Αλλά ήθελε να γίνει πρωθυπουργός. Μόνο αυτό τον ενδιέφερε, και έτσι έσκασε η βόμβα στα χέρια του. Ο Σαμαράς δεν διδάχθηκε από αυτό. Ήθελε κι αυτός να γίνει πρωθυπουργός. Πολύ πριν τον Παπαδήμο, από τον Νοέμβριο του 2011, έβαζε εμπόδια που τα πληρώνουμε σήμερα. Αν δεν είχε φαγωθεί με τις εκλογές, τα λεφτά θα είχαν έρθει πέρσι, θα είχαν πληρωθεί άνθρωποι και επιχειρήσεις και η αγορά δεν θα είχε φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα. Τώρα θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός, αλλά χάθηκε όμως ένας χρόνος για τον ιδιωτικό τομέα.
Τρίτον ότι έχει αφήσει το παιγνίδι στα χέρια των επιτήδειων. Η κόντρα παρασκηνίων με τον Χατζηδάκη για την τοποθέτηση κομματικών του φίλων στις ΔΕΚΟ που ελέγχει, δείχνει ότι λειτουργεί με τη λογική της επόμενης μέρας και της ισχύος που θα έχει. Ο Σαμαράς το ανέχθηκε και έβαλε στις υπόλοιπές ΔΕΚΟ τους αντίστοιχους δικούς του. Αυτό το πρόσεξαν οι ξένοι, αλλά και η αγορά. Θα έχει συνέπειες, γιατί εδραιώνεται η άποψη ότι στη ΝΔ είναι όλοι θεσιθήρες.
Τέλος σημειώνουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να έχει τα οφέλη που ελπίζει από την κρίση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η Χρυσή Αυγή είναι που αυτή που θα επωφεληθεί με ένα 3% από αυτή την ιστορία.