Τρία μέτρα για την ενίσχυση της αποθήκευσης πρόκειται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανισορροπία στο ηλεκτρικό σύστημα, μεταξύ της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εστιάζεται τα μεσημέρια και της ζήτησης, η οποία κάνει peak τα βράδια.
Τα μέτρα, τα οποία έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό, ωστόσο πήγαν πίσω λόγω της «μίνι» κρίσης στην αγορά χονδρικής τον Ιούλιο και των συνακόλουθων παρεμβάσεων στο ρεύμα, αφορούν την 3η δημοπρασία για standalone μπαταρίες με επιδότηση, το πρόγραμμα 160 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για επιχειρήσεις και φυσικά το νομοσχέδιο που θα προβλέπει ανοικτή πρόσκληση σε επενδυτές για συστήματα αποθήκευσης, χωρίς οικονομική στήριξη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου, προέβλεπαν ότι η πρόσκληση θα αφορά μπαταρίες συνολικής ισχύος 2 GW, τελικά νεότεροι υπολογισμοί κατεβάζουν τον πήχη στο 1,5 GW. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο, πρόκειται να ανακοινωθεί μετά τις 20 Αυγούστου αφού πρώτα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και θα προβλέπει ως κίνητρο για τους επενδυτές, ένα αδειοδοτικό μπόνους, δηλαδή έκδοση με ταχείες διαδικασίες των όρων σύνδεσης, χωρίς καμία επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση, όπως έχει κάνει σαφές εδώ και καιρό ο υπουργός Θ.Σκυλακάκης.
Ενα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί συχνά το τελευταίο ενάμισι μήνα ο υπουργός, και για το οποίο έχει δεχτεί αιτήματα να υπάρξει κάποιου είδους στήριξη, ωστόσο επιμένει στην αρχική του θέση, που σημαίνει ότι οι επενδύσεις αυτές θα αντλούν έσοδα αποκλειστικά από την αγορά.
Τα παραπάνω έρχονται και «κουμπώνουν» με τους στόχους του νέου ΕΣΕΚ, που σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας, και όπως έχει γράψει το Energypress, προβλέπει αύξηση κατά 30% μέχρι το 2030 της εγκατεστημένης ισχύος από μπαταρίες έναντι του draft που είχε σταλεί το περασμένο Νοέμβριο στις Βρυξέλλες.
Από τα 3,1 GW που προέβλεπε το προσχέδιο, ο πήχης για τις μπαταρίες ανεβαίνει στα 4 GW, γεγονός που σημαίνει ότι αν γίνουν τα έργα που περιγράφει το κείμενο και αθροιστούν με τα περίπου 2 GW που επίσης θέτει ως στόχο για αντλησιοταμίευση, τότε δημιουργείται μια αποθηκευτική «δύναμη πυρός», ίση με 6 GW. Τα νούμερα έχουν προκύψει μετά από σχετικές προσομειώσεις, με τα σενάρια για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 να κάνουν λόγο για 61 ΤWh το χρόνο, έναντι περίπου 55 τεραβατώρες σήμερα.
Σύμφωνα με τα μοντέλα των συντακτών του ΕΣΕΚ, αλλά και πηγές του ΥΠΕΝ, αθροίζεται μια αποθηκευτική ισχύς, ικανή να στηρίξει την ευστάθεια του συστήματος και τη τεράστια διείσδυση των ΑΠΕ, ίση με 23-24 GW, η οποία θα καλύπτει περίπου το 80% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του 2030.
Στόχος του ΥΠΕΝ με τις επενδύσεις σε μπαταρίες είναι να προστεθεί τα βράδια φθηνή παραγωγή 4 GW (όση η ισχύς των επενδύσεων, βάσει του ΕΣΕΚ, το 2030), άρα να μειωθεί η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, να περιοριστεί το φαινόμενο των αποκλίσεων στην αγορά χονδρικής τις νυχτερινές ώρες, όπως αυτές που είδαμε στη διάρκεια της «μίνι» κρίσης του Ιουλίου, και γενικότερα να εξορθολογιστούν σταδιακά οι τιμές.
Τρίτη δημοπρασία για μπαταρίες 300 MW
Στο πρώτο από τα τρία μέτρα που αναμένονται από το ΥΠΕΝ, πρόκειται να βγει προσεχώς η υπουργική απόφαση για την 3η κατά σειρά δημοπρασία για standalone μπαταρίες, η τελευταία που θα προβλέπει ενίσχυση.
Στόχος του συγκεκριμένου διαγωνισμού, που προβλέπονταν εξ’ αρχής στο σχήμα στήριξης, το οποίο χρηματοδοτείται με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι μπαταρίες 4ωρης διάρκειας, έναντι 2ωρης στις δύο προηγούμενες δημοπρασίες, συνολικής ισχύος 300 MW. Τα έργα αυτά προορίζονται προς εγκατάσταση στις πρώην λιγνιτικές περιοχές (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Δήμος Μεγαλόπολης), μαζί και με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η ενίσχυση στην επενδυτική δαπάνη θα ανέρχεται στα 100.000 ευρώ ανά MW, ενώ από τη διαδικασία θα προκριθούν εκείνα τα έργα για τα οποία οι επενδυτές θα ζητήσουν το μικρότερο εγγυημένο ετήσιο έσοδο.
Μπαταρίες για επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ ευρώ
Το δεύτερο μέτρο, που χρηματοδοτείται επίσης με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά την επιδότηση εμπορικών καταναλωτών αποκλειστικά για την εγκατάσταση ενός επιπλέον χαρτοφυλακίου μπαταριών, συνολικής ισχύος 500-600 MW. Στόχος είναι η μπαταρία να απορροφά από το δίκτυο ενέργεια όταν οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα (όπως π.χ. το μεσημέρι), ώστε να την αξιοποιούν τις ώρες υψηλότερων τιμών (π.χ. το βράδυ). Στον αρχικό Οδηγό του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις» προβλέπονταν ότι οι επιλέξιμες εταιρείες θα επιδοτούνταν τόσο για την εγκατάσταση «απλών» φωτοβολταϊκών, όσο και φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, ωστόσο στη πορεία άλλαξε, με το βάρος να πέφτει στην εξασφάλιση ενός αμιγούς portfolio μπαταριών.
Ανοικτή πρόσκληση για standalone μπαταρίες 1,5 GW, χωρίς επιδότηση
Το πλέον αναμενόμενο μέτρο από την αγορά είναι το νομοσχέδιο για την ανοικτή πρόκληση προσέλκυσης επενδυτών και παραγωγών ΑΠΕ για μπαταρίες ισχύος 1,5 GW, το οποίο πηγές του ΥΠΕΝ, τοποθετούν μετά τις 20 Αυγούστου, με βασική φιλοσοφία την παροχή αδειοδοτικών και μόνο κινήτρων στους ενδιαφερόμενους, όχι χρηματικών.
Μοναδικό κίνητρο για όσους δεσμευτούν ότι θα κατασκευάσουν και ηλεκτρίσουν γρήγορα τα έργα τους, η λήψη όρων σύνδεσης με fast track διαδικασίες. Επίσης οι παραγωγοί ΑΠΕ θα μπορέσουν να τροποποιήσουν άμεσα όλες τις άδειες (π.χ. βεβαιώσεις παραγωγού) για την προσθήκη μπαταρίας στα έργα τους.
Το παραπάνω νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής στην κατεύθυνση της μετάβασης των ΑΠΕ από την περίοδο των επιδοτήσεων, στην συμμετοχή τους απευθείας στην αγορά. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η αγορά θα ανταποκριθεί με ενδιαφέρον, παρ’ ότι όταν έγινε γνωστή η πρόθεση του ΥΠΕΝ να βάλει τέλος στις επιδοτήσεις για μπαταρίες, αρκετοί παίκτες διαφώνησαν, θεωρώντας ότι η τεχνολογία απαιτεί ακόμη χρηματοδοτική στήριξη. «Οι ΑΠΕ πλέον είναι πολύ φθηνές. Και οι μπαταρίες μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά χωρίς επιδοτήσεις, ειδικά σε περιόδους που υπάρχουν περικοπές πράσινης ενέργειας. Θα ανοίξουμε την αγορά της αποθήκευσης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο», είχε αναφέρει τον Ιούλιο από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης.
Πηγή energypress.gr