Τα θέματα του Δημοσίου, του ασφαλιστικού αλλά και των εργασιακών βρίσκονται το επίκεντρο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε., με προεξάρχουσα τη Γερμανία. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters. Το έγγραφο αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euro-working Group την Πέμπτη, ημέρα συνάντησης του Γιάνη Γαρουφάκη με τον Βόλφραγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το έγγραφο η γερμανική πλευρά βάζει ψηλά στην ατζέντα των προαπαιτούμενων:
-Τη συνέχιση των απολύσεων στο Δημόσιο και όχι, βεβαίως, την επαναπρόσληψη όσων έχουν ήδη απολυθεί
-Την συνέχιση των αλλαγών στο ασφαλιστικό που περιλαμβάνουν αύξηση των εισφορών και μείωση των παροχών αλλά και συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας
-Να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ.
Μόνη συμφωνία στην καταπολέμηση της διαφθοράς
Παράλληλα στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γερμανική πλευρά τάσσεται υπέρ της διατήρησης της τρόικας, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων λιμανιών, μονάδων ενέργειας και ακινήτων αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων για την άντληση εσόδων 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015. «Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί εντός τροχιάς το πρόγραμμα», επισημαίνεται στο έγγραφο. «Στόχος είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που έχει συμφωνηθεί, η κάλυψη σημαντικών τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς», προσθέτει.
Δηλαδή, με άλλα λόγια η γερμανική κυβέρνηση ζητά από την κυβέρνηση Τσίπρα να πάρει πίσω τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσει, καθιστώντας σαφές ότι στο μόνο που συμφωνεί με την Ελλάδα είναι στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Μαξίμου: Δεν γίνονται δεκτές οι γερμανικές προτάσεις
Η διαρροή του εγγράφου προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο μέσω κύκλων τόνισε ότι οι προτάσεις του Βερολίνου δε θα γίνουν αποδεκτές από την Αθήνα. «Οι γερμανικές απαιτήσεις προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δε βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», τονίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με αυτό το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, «η γερμανική κυβέρνηση μπαίνει και τυπικά στη διαπραγμάτευση, επιλέγοντας την ‘σκληρή τοποθέτηση».
Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους, σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.