Με την επίκληση των συνεπειών του χειρότερου σεναρίου επιχειρούν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας να πείσουν βουλευτές και πολίτες να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.
Σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει καταφέρει να πείσει μεγάλο μέρος του δικού της Συντηρητικού κόμματος, προκειμένου να στηρίξει τη συμφωνία.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, και ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, έχουν τονίσει στο παρελθόν τη σημασία μιας μεταβατικής περιόδου, όπως περιλαμβάνεται στο σχέδιο της Μέι, για να διευκολυνθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο κ. Χάμοντ, δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ότι το σχέδιο της Μέι είναι το καλύτερο για τη Βρετανία. «Εάν η μόνη σκέψη, η μοναδική σκέψη, ήταν η οικονομία, τότε η ανάλυση δείχνει ξεκάθαρα ότι η παραμονή στην ΕΕ θα ήταν καλύτερη έκβαση για την οικονομία, αλλά όχι κατά πολύ» δήλωσε. «Η συμφωνία της πρωθυπουργού υλοποιεί μια έκβαση που είναι πολύ κοντά στα οικονομικά πλεονεκτήματα της παραμονής».
Ο κ. Χάμοντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομάξει τους βουλευτές, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις τους στο σχέδιο της Μέι ενόψει της ψηφοφορίας στη βουλή στις 11 Δεκεμβρίου. «Δεν προσπαθώ να τρομάξω κανέναν και απορρίπτω τον όρο κινδυνολογία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Η Daily Telegraph ανέφερε ότι η σημερινή έκθεση της κυβέρνησης θα δείξει ότι σε ένα σενάριο που μοιάζει με το σχέδιο της Μέι το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας θα είναι κατά 1-2% μικρότερο σε 15 χρόνια συγκριτικά με το εάν η χώρα παρέμενε στην ΕΕ. Αλλά θα είναι κατά 7,6% μικρότερο εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
Το Brexit θα έχει κόστος για την βρετανική οικονομία, όποιο και αν είναι το σενάριο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση ενώ η ψηφοφορία των βρετανών βουλευτών επί της συμφωνίας του Brexit , που ορίσθηκε για τις 11 Δεκεμβρίου. Η έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης τονίζει ότι μία έξοδος χωρίς συμφωνία θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 9,3% σε 15 χρόνια. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια έκθεση η συμφωνία θα κόστιζε 3,9% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η ανάλυση αυτή δεν δείχνει ότι θα είμαστε πιο φτωχοί στο μέλλον», δήλωσε η Τερέζα Μέι ενώπιον των βρετανών βουλευτών, προσπαθώντας να τους πείσει να εγκρίνουν την συμφωνία των Βρυξελλών έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις 17 μηνών. «Δείχνει ότι θα τα πάμε καλύτερα με την συμφωνία αυτή».
Εκτός από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι κοινοβουλευτικοί σύμμαχοι της Τερέζα Μέι, το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που επιδιώκουν ένα σκληρό Brexit, οι φιλοευρωπαίοι του Φιλελεύθερου Κόμματος και οι υπέρ της ανεξαρτησίας βουλευτές της Σκωτίας, είναι αντίθετοι με την συμφωνία.
Πάντως, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Daily Mail, το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή, έναντι του 19% που πιστεύει το αντίθετο.
Αλλά ταυτόχρονα, το 48% των ερωτηθέντων ζητά δεύτερο δημοψήφισμα (έναντι 34%). Μία λύση που έχει λάβει την απροσδόκητη υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν αντίθετο.